Насловна Живи свет Биљке 28. март – Дан поштовања коровских биљака

28. март – Дан поштовања коровских биљака

4368
1
Време читања: 4 минута

Иако су корови за неке, а поготово баштоване и ратаре, ноћна мора, они имају своју улогу у екосистему.

Коров је биљка која самоникло расте тамо где је човек не жели. Зашто је коров непожељан? Коров гајеним биљкама одузима простор, воду и нутријенте из земљишта, па чак и светлост. Коров се може уклонити механичким или хемијским мерама. Механички се уклања чупањем или окопавањем, а хемијски путем хербицида. Да, слажем се, не постоји ништа досадније него кад покушавате да ишчупате бусен корова из баште, али размислите пре него што га ишчупате, многе од коровских биљака могу бити веома декоративне, лековите и јестиве.

Коровске биљке су често и биоиндикатори земљишта, као и биоакумулатори тешких метала и неких токсичних супстанци. 

Дан поштовања коровских биљака се обележава сваког 28. марта у години и то је идеална прилика да се научи нешто више о коровским биљкама и какве користи имамо од њих. Данас ћемо споменути неке од корова које срећемо у свакодневном животу, а да нисмо знали да могу бити корисни.

Сви смо се до сада сусрели са маслачком (лат. Taraxacum). Ова коровска биљка се може користити у добре сврхе. Маслачци су сјајан извор хране за инсекте и неке птице. Људи користе лишће и корен младог маслачка и праве чај, па чак и вино од њега. Индијанци су маслачак користили да лече одређене тегобе. Маслачак садржи у себи витамине А и Ц, калцијум, гвожђе и доста влакана. Он је индикатор земљишта сиромашног калцијумом, али има висок удео калијума.

Сви смо се барем једном ожарили на коприву (лат. Urtica dioica), али то није све што је чини посебном. Коприва је изузетно богата гвожђем, калцијумом и витамином Ц. Од коприве се праве чајеви и сокови, и добро познати шампони. Тинктура од устајале коприве се често користи као инсектицид у вртовима и баштама. Коприва расте у киселом и богатом нутријентима земљишту.

Гавез (лат. Symphytum officinale) се од давнина користи као лековита биљка, али се користи и у кулинарству као додатак јелима. Обично се користе корен и листови гавеза. Млади листови и изданци се беру током пролећа и лета, могу да се кувају и припремају као спанаћ. Листови садрже доста каротина, али у надземним деловима биљке се налази алкалоид који је изузетно отрован. Индикатор је влажних земљишта.

Преслица или пољски раставић (лат. Equisetum arvense) се доста користи у народној медицини, али се користи и као препарат за заштиту биља. Скупља се у пролеће, а након тoга се суши да би изгубила своја токсична својства. Садржи соли силицијумске киселине, танин и витамин Ц.

Гусенице лептира користе боквице (лат. Plantago) као биљке хранитељке. Имају широку употребу у народној медицини. У лековите сврхе се користе лист, семе и корен, а у исхрани се користи као салата или као додатак варивима и супама. Често расте у тлу са високим садржајем глине и киселости.

Иако је опасан алерген и инвазиван коров, амброзија (лат. Ambrosia artemisiofolia) ипак има своју улогу у екосистему. Амброзија се користи у фиторемедијацији за извлачење тешких метала као што је олово из загађеног земљишта. Индијанци су је такође користили у лековите сврхе. Она је биоиндикатор неплодности земљишта.

Ризом пиревине (лат. Agropyrum repens) се користи у медицинске сврхе, али се мора пазити са дозом употребе јер садржи токсичне супстанце (цијаноген гликозид). Пиревина расте у сабијеној, тешкој глинастој земљи. Пиревина је иначе из породице трава, па се лако разазнаје.

Чичак (лат. Arctium lappa) има широку употребу у козметици, поготово у препаратима и уљима за третман косе. По узору на биљку чичак изумљен је материјал чичак трака или велкро. У лековите сврхе користи се лист чичка за прављење чаја. Такође, осушени чичак је леп декоративни украс који може да се боји.

Чичак (Arctium lappa); Пиревина (Agropyrum repens)

Поред ових, постоје још многе коровске биљке коју су заправо јако корисне, здраве и хранљиве. Већ смо писалали о тушту и сремушу, који су већ у широкој употреби у кулинарству.

Коров не мора бити само напаст у башти или њиви, кад га не можеш уништити ти га искористи. Као што сваки инсект и животиња имају улогу, тако и свака биљка, па и коровска, има своју улогу у екосистему. То што је биљка коров не мора нужно да представља проблем и предмет уништавања.

1 КОМЕНТАР

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име