Насловна Еко календар 1. март – Дан свиња

1. март – Дан свиња

8449
0
Време читања: 3 минута

Данас је међународни дан свиња! Овај дан смо посветили домаћим свињама, код нас, врло познатим и цењеним животињама. Зашто су свиње постале једне од најважнијих животиња за човечанство и коју улогу имају, сазнаћемо у даљем тексту.

Пре свега да сазнамо нешто о њима.

Свиње (лат. Sus) су род животиња из породице свиња (Suidae). Обухватају 10 савремених врста, као и једну доместификовану подврсту, домаћу свињу (Sus scrofa domesticus) и њене претке. Сродна створења изван рода су пекари, бабируса и брадавичаста свиња. У исхрани су сваштоједи, једу чак и посмртне остатке животиња, уочено је да једу и мртве инсекте, црве, пиљевину, смеће, па и остатке других свиња. Такође једу и пацове, мишеве и мање глодаре. На слободи, односно у дивљини, углавном пасу, једу корење, траву, воће, цвеће и поврће. У заточеништву, свиње понекад поједу и сопствене младе, обично кад су озбиљно фрустриране и под стресом. Очњаци им расту током читавог живота, па често трљају горње зубе од доње, да би их трошили. Са око милијарду јединки у сваком тренутку, домаћа свиња је међу најзаступљенијим великим сисарима на свету.

Сваког првог марта у свету се обележава дан свиња. Овај дан је настао као идеја две сестре још 1972. године у Северној Каролини (САД). Оне су препознале значај свиња у свакодневном животу и да те племените животиње заслужују свој дан. Током овог дана одржавају се разни догађаји и акције по зоолошким вртовима, школама, а и одржавају се разни спортски догађаји у градовима и селима широм планете. Организују се фестивали и вашари где се могу видети разне врсте свиња, па чак и играње и мажење са прасићима, или акције удомљавања истих. Многи ресторани на овај дан посебно служе разне специјалитете од свињетине, како би прославили њихово постојање и корист. 

Поред тога што се наменски узгајају за прехрамбене сврхе, свиње су биолошки сличне људима, из тог разлога се често користе у медицинским истраживањима. Људска кожа је веома слична свињској кожи, па се свињска кожа користи у многим клиничким студијама. Генетски напредак у здравству људи пружио је пут домаћим свињама да постану кандидати за ксенотрансплантацију за људе. 

Оне су веома друштвене животиње, и можда ретко познате по својој интелигенцији. Многи научници сматрају да је ниво интелигенције свиње једнак са нивоом интелигенције детета од три године. То показује да су доста паметније од других домаћих животиња па чак и од неких примата. Нажалост, и саме обољевају од разних болести проузрокованих вирусима, бактеријама или гљивицама. Посебно за човека представља опаност ако је свиња заражена трихинелом. Свиња се зарази трихинелом обично једући угинуле животиње које су заражене, а до човека долази уносом зараженог и термички необрађеног меса, изазивајући трихинелозу.

Такође, свиње односно свињарство, доста утиче на квалитет животне средине. Због великих фарми за интезиван узгој свиња, настаје проблем животињског отпада и отпадних вода. Сама претерана конзумација меса и потреба за месним производима увећава овај проблем.

Занимљивости:

Заступљене врсте домаћих свиња које се гаје у Србији су: велики јокшир, ландрас, пиетрен, дурок, шумадинка, шишка, моравка, ресавка и мангулица.

  • Имају изузетно осетљиво чуло мириса. Због тога су се свиње у прошлости често користиле за проналажење тартуфа, а и данас се за то користе у неким европским земљама.
  • Немајући знојне жлезде, оне се лети кад су велике врућине расхлађују ваљајући се у води или блату. То им помаже и против опекотина, као и против мува и других паразита.
  • Људи широм света их узимају за кућне љубимце.
  • Пошто су интелигентне, склоне су учењу разних трикова.
  • Свиње су биле прослављане по карневалима у Европи.
  • На Бахамима постоји свињска плажа, где су настањене свиње које се слободно купају заједно са туристима.
  • Прве свиње су доместификоване још пре 5 до 7 хиљада година.
  • Прославиле су се и на филмском платну у познатој комедији „ Бејб“.

Свакодневно срећемо свиње у неком облику, било као касице-прасице, као храну, као плишану играчку или као лик из цртаћа. Дан свиња нам управо омогућава да научимо више о њима и да скрене пажњу да оне нису ту само као храна.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име