Насловна Еко календар 30. април – Дан терапеутских животиња

30. април – Дан терапеутских животиња

783
0
Време читања: 4 минута

Сви који имају кућне љубимце знају колико је уживање играти се и дружити са њима после напорног дана. Многи од нас су сигурно приметили да се осећају смиреније и опуштеније у природи у присуству животиња. Понекад су нам животиње најбољи пријатељи и највернији пратиоци, а можда чак постоје и дани када бисмо радије провели време са њима него са другим људима.

Управо због свега овога је ефекат животиња на наше расположење запажен јако рано у људској историји. Још су у античкој Грчкој коњи коришћени да орасположе људе. Много касније (око 1600. године), исто су примењивали и лекари у Белгији. У Америци је вид помоћи ратним ветеранима да се опораве од повреда, али и поврате менталну снагу, била брига о животињама на фарми. Међутим, тек око 1960. године су почела званична истраживања о коришћењу животиња у терапеутске сврхе.

Терапеутска животиња је животиња која је прошла посебну обуку и ветеринарску евалуацију и учествује у различитим облицима терапије и активности код људи. Мора бити регистрована и/или поседовати сертификат организације која се бави обучавањем животиња за асистенцију људима.

Иако је често овим животињама улаз дозвољен у установе и објекте где то иначе није случај, строго је забрањено злоупотребљавати их у ту сврху. Међутим, велики број земаља, међу којима је и Србија, нема законске регулативе којима се регулише положај ових животиња и њихово коришћење.

Идеја о посвећивању једног дана у години терапеутским животињама потиче од америчке невладине организације Pet Partners. Ова организација се бави представљањем предности терапије уз помоћ животиња и коришћењем животиња у едукацији и другим активностима. Истичу три главна циља обележавања овог дана:

  • Да се препозна и укаже поштовање терапеутским животињама које помажу у опоравку оних којима је то потребно
  • Да се подигне свест и едукују људи о улози терапеутских животиња
  • Да се ода почаст волонтерима на њиховој посвећености

Животиње које се најчешће користе као помоћ у терапији људи су коњи, пси и птице. Научници сматрају да постоје два основна објашњења како животиње могу да утичу на побољшање здравља код људи. Прво је такозвана хипотеза о биофилији, која говори о томе да интеракција између људи и животиња умањује индикаторе стреса и анксиозности. Једна студија је показала да присуство паса снижава крвни притисак код деце у условима благог стреса. Због тога су аутори закључили да присуство животиње делује умирујуће и има анти-анксиозни ефекат на децу. Друго објашњење је хипотеза социјалне подршке, која истиче да интеракција људи са животињама умањује осећај усамљености и повећава задовољство. Једно од истраживања је показало да, међу старијом популацијом (преко 65 година), власници животиња ређе иду код лекара. Научници су закључили да животиње утичу на социјалне интеракције и психолошку подршку, а тиме посредно умањују и стрес организма.

Примећено је и да власници кућних љубимаца мање користе лекове, као и да показују боље преживљавање обољења коронарних артерија. Могуће је да већ од раног детињства животиње имају важну улогу у развоју и одрастању људи.

Битно је нагласити да се увек говори о терапији уз помоћ животиња или терапији асистираној животињама. Тако се наглашава да је овакав вид терапије, иако индивидуалан и орјентисан ка решавању здравственог проблема, само један део третмана и да никако не мења конвенционалну терапију.

Такође, значајне су и активности које се врше уз помоћ животиња. Ове активности немају никакав специфичан или индивидуалан терапеутски циљ, већ служе за генералну добробит организма, подразумевају спонтане интеракције и примењују се на исти начин код великог броја људи. Неки примери оваквих активности су довођење животиња у болнице или домове за старе, као и брига о животињама на фармама или у азилима.

Због великог утицаја који животиње могу остварити на нас у неким од најтежих момената живота, важно је да им посветимо дан и да истакнемо њихов значај и добробит за нас. Неки од начина да обележите дан терапеутских животиња су  дељење информација о њима на друштвеним мрежама, подизање свести међу људима у вашој околини, као и праћење различитих активности које организује Pet Partners (Фејсбук, Инстаграм, Јутјуб).

На самом крају, овај дан је и одлична прилика да размазите и почастите свог љубимца и на тај начин му покажете да цените његово друштво и помоћ!

Извори:

https://petpartners.org/act/national-therapy-animal-day/hype

https://twpethotel.com/different-ways-to-commemorate-national-therapy-animal-day/

https://nationaltoday.com/national-therapy-animal-day/

https://www.avma.org/resources-tools/animal-health-and-welfare/service-emotional-support-and-therapy-animals

https://animaltherapy.net/what-is-aataaa/

https://www.verywellmind.com/animal-assisted-therapy-for-social-anxiety-disorder-4049422

O’Haire, M. (2010). Companion animals and human health: Benefits, challenges, and the road ahead. Journal of Veterinary Behavior, 5(5), 226-234.

Friedmann, E., Katcher, A. H., Thomas, S. A., Lynch, J. J., & Messent, P. R. (1983). Social interaction and blood pressure: influence of animal companions. Journal of Nervous and Mental Disease.

Siegel, J. M. (1990). Stressful life events and use of physician services among the elderly: the moderating role of pet ownership. Journal of personality and social psychology, 58(6), 1081.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име