Насловна Еко календар Дан уздржавања од куповине

Дан уздржавања од куповине

1556
0
Време читања: 3 минута

На прву лопту ова тема може да зазвучи као нешто што би многи прокоментарисали са… пффф. Али дозволите ми да неконтролисано потрошачко друштво етикетирам као узрок свих страшних појава са којима се носимо данас, као што су масовна депресија и еколошка криза. А сада ми дозволите и да кроз пар пасуса оправдам ово што сам рекла.

Окружени смо престижним сновима о успеху за који сваки излог нуди оно нешто што морате да имате. Укратко цело капиталистичко друштво профитира од ваше несигурности. Када слушам амбициозне планове разних еколошких удружења за опоравак, или за почетак самог излаза из кризе у којој смо, најискреније ме прођу трнци, али не од импресионираности већ од немогућности да одолим одређеној дози бесмисла у свему томе. Док се борите за одређена права, да се укине пластична паковања, да се селектује отпад, да се рециклира…само један омањи произвођач рецимо течног пудера, сутра ујутру ће да произведе и извезе милион пластичних бочица… и то само једне нијансе пудера. Један произвођач зарезача за дрвене оловке одлучиће да за 3% повећа густину пластике ради издржљивости… и онда погледајте у прву радњу до себе да схватите о којој количини производа ми говоримо, и колико једна стратешка одлука чак и омање компаније утиче на све нас на глобалном нивоу. Али признајмо једну ствар… решавањем криза разрешили бисмо и онај 1% лидерске популације њиховог капитала.

2016. године дошло је до револуционарног открића ензима бактерије који у њену корист разлаже пластику као главни извор енергије, а још од раније познато је да иако доста спорије, исто раде и одређене гљиве. Заправо гљиве су у стању да разложе малтене све. Уз то само минимално претраживање интернета даће вам увид у све начине производње енергије, рециклаже, увид у сва цивилизацијска открића чија примена би на светском нивоу у року од месец дана изменила свет у којем живимо. Дакле оно што у суштини желим да кажем јесте да уз научну моћ коју човечанство поседује, тај 1% човечанства за недељу дана је у стању да реши сваку кризу, што негде сви ми схватамо и знамо још одавно. Али понављам… они који су свој капитал изградили на занемаривању квалитета живота и дистанци од етике у било ком индустријском и научном огранку, тренутно су они који се највише питају о томе да ли ћемо или не напредовати или се држати старих образаца у краткорочну корист њих а на штету целе цивилизације. И из тог разлога, ваша сигурност у себе, и ваша способност да  живот само једног дана доживите онаквим какав јесте, лишиће вас потребе да то прелепо време на овој прелепој планети трошите вијајући беспотребне ствари у излозима, које ће се претворити у море смећа у нашој води и земљи.

Ако хоћеш да мењаш свет, прво крени од себе. Па хајде да покушамо макар на један дан, да кажемо не, али не онима који нас полако доводе до руба пропасти, већ нама самима јер свесно и несвесно ту њихову мисију подржавамо. Ако данас кажемо не куповини… онај исти произвођач неће сутра извести милион бочица пудера јер ће претећи од јуче, произвођач намештаја неће наручити данас дрво за обраду, сви произвођачи овог света одложили би масовно уништење ако не заувек, макар за један дан… А ако оволико можемо да утичемо на свет само личном одлуком да куповини кажемо не на кратко, замислите шта бисмо могли са по једном исправном одлуком на дан! ☺

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име