Насловна Еко календар Светски дан видри

Светски дан видри

3220
0
Време читања: 3 минута

Да ли сте знали? Видре имају свој омиљени камен који држе у малом џепу испод пазуха.

Вероватно сте бар једном видели ову занимљиву чињеницу о животињама чији дан данас славимо. У оквиру научних кругова се и даље полемише о томе да ли чувају каменчић зато што им је омиљен или због нечег другог, али сигурно је да видре увек имају један при руци. Када су у питању морске видре, оне своје каменчиће носе за отварање шкољки. Шкољке, поред морских кринова и риба, чине већину исхране морских видри, које их отварају алатом, што их чини веома посебним међу животињама. Да би отвориле шкољку, камен ставе на стомак и о њега ударају шкољку док се њена љуштура не отвори. 

https://lh5.googleusercontent.com/jRxBzoHBIbBQI7nI9AjMwy7d8Zkff3eP7dV6aYs8Nw8xISH5egiE5rbZdHGHht3sk8OAyH7MldC7o74x5_Q6LbM5GOO8M_Tw24qdYfDLTzDXm9x8wBFogrUxM-PvSUIyAsHO3ynogYX4CGhAPw

Поред морских, постоје и слатководне врсте, које заправо чине већину подфамилије видри. Видре су карниворни сисари што значи да се хране месом и то највише рибом са допуном у виду жаба, ракова и малих сисара и птица. Лове у води, али рађају младе на копну, са изузетком морских видри које скоро цео живот проводе искључиво у води. 

Величина видри може бити од 0,6 метара, као што је азијска патуљаста видра (Aonyx cinereus), до 1,8, што је величина које достижу дивовске видре (Pteronura brasiliensis). Њихово крзно најдебље је у животињском свету, што им омогућава да им буде топло док су у води, јер сем површинског слоја, остали остају потпуно суви. Добри су рониоци, па дах могу задржати и до 8 минута.

https://lh3.googleusercontent.com/L04CP5R7BiI37-yecgl4XYkoxmoxEIQ0CVOaUp5jn0g5W-vRk6eTYX7S4OdYDREgZli8CrK7XmsmwrirybFquZ1NJ0f_lagOVkd_bvJIUSCfmszDmCdezFVsV6HBCwdrnMFWOaLrLHA8DKA8jA
Дивовскa видрa (Pteronura brasiliensis)
Извор: perunature.com

Видре су познате као јако разигране животиње – праве водене тобогане и спуштају се низ њих! Такође уживају у блискости па их често можете видети како док спавају плутају по реци држећи се за руке. Морске видре се некад додатно, да не би одлутале у сну, држе и за гигантске мрке алге. Слатководне видре рађају младе у напуштеним јазбинама на обали река. Примећено је да ће се видре уселити чак и када у јазбини живи неки дружељубиви дабар. 

Извор: knowyourmeme.com

Међународни фонд за преживљавање видри (International Otter Survival Fund) изабрао је данашњи дан да би се скренула пажња на њихову угроженост. Главни разлог за ово је велика зависност видри од њиховог плена, тако да угроженост једних води ка угрожености других. Други разлог је њихово крзно које се користи за израду бунди, рукавица и капа. Азијске видре су мањих димензија и због тога се често лове да би постале кућни љубимци, што је забрањено. Морским видрама прети велика опасност од загађења, а нарочито пестицидима, а нажалост често улазе и у конфликте са пецарошима чију рибу лове (или зато што пецароши лове њихову рибу?). У неким деловима Азије видре се користе за риболов, тако што сатерују рибе у пецарошке мреже.

Видре представљају кључне животињске врсте у екосистема у којима живе, што значи да без њих тај екосистем никако не може да опстане. На пример, морске видре су чувари великих подводних шума келп алги. Једу ракове и друге водене бескичмењаке који у одсуству видри могу озбиљно оштетити алге којима се хране. Ове шуме имају велики економски значај за човека, а на крају крајева троше пуно угљен-диоксида и производе кисеоник. Две муве једним ударцем.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име