Насловна Еко календар 10. јануар – Дан за спас орлова

10. јануар – Дан за спас орлова

906
0
Време читања: 4 минута

Иако многе задивљује снага ове величанствене птице, данас смо све више забринути за њено бројно стање и опстанак. Орао, који је често називан краљем неба, налази се на грбу многих држава, али све су тежи услови да безбедно краси небо. Дан за спас орлова обележава се 10. јануара и тада имамо прилику да се боље упознамо са проблемима са којима се орлови суочавају, али и са решењима која им могу пружити бољу заштиту и сигурност. 

Упознајмо угрожене врсте орлова

Сури или златни орао (лат. Aquila chrysaetos) је једна од најређих птица које данас можемо срести у природи наше државе. Он се издваја као један од најбољих ловаца међу птицама грабљивицама, а томе доприноси изузетно оштар вид. „Златни орао” своје име је добио по златном одсјају перја на задњем делу главе, а је остатак његовог тела прекривен је тамносмеђим перјем. Спада у ретке и строго заштићене врсте. Најчешће се може видети на подручју Војводине или у планинским областима западне Србије (околина Ариља и кањон Увца).

Орао белорепан (лат. Haliaeetus albicilla) је највећи орао на простору Европе. Перје које краси ову птицу је смеђе боје, а нешто светлије нијансе налазе се на спољашњим и унутрашњим деловима крила. Оно најзанимљивије свакако је бели део репа, који белорепан добија тек када стекне полну зрелост. Распон крила ових птица може бити од 200 до 240 центиметара, а станишта су им велике равничарске реке попут Дунава, Тисе, Тамиша и Саве. 

Орао крсташ (лат. Aquila heliaca), често називан и царским орлом, данас је строго заштићена и угрожена врста због губитка природног станишта. Може се наћи у многим државама, али на тлу Европе, орао крсташ се најчешће гнезди у Србији, Мађарској, Словачкој, Аустрији, Чешкој, Румунији, Македонији и Бугарској, а нешто ређе чак и у Турској. 

Негативни фактори који смањују популације орлова

Многе организације труде се да становништву скрену пажњу на многобројне препреке са којима се орлови свакодневно сусрећу трудећи се да одрже своју рутину. Нажалост, антропогени утицај све је већи проблем, а борба за спас орлова је исцрпљујућа и тешка. Огромни напори уложени су како би се орлови заштитили

У негативне факторе који чине да орлови буду угрожени спадају: грубитак природног станишта, опасне материје (тровање), и далеководи.

Губитак природног станишта

Сеча старих, аутохтоних шума и исушивање мочвара и влажних станишта представљају један од главних узрока за смањење популације орлова. Замена природних станишта плантажним шумама евроамеричке тополе, као и све већа потреба за обрадивим земљиштем пореметили су орлове и њихов свакодневни живот. Не треба занемарити велико загађење речних токова и приобалних делова

Орловима су потребна стара стабла великих крошњи јер скривањем у њима ове врхунске грабљивице имају добар преглед, али су у исто време изоловане и сигурне. 

Опасне материје, али и опасни далеководи

Велике количине смећа завршавају свуда око нас, а поред смећа се, нажалост, и даље користе опасне хемикалије које додатно ремете положај већ угрожених орлова. Прекомерна употреба пестицида у пољопривреди често доводи до тровања многих птица, међу којима се налазе и орлови. Иако је забрањен још пре неколико година, инсектицид фурадан и даље се нелегално користи у пољопривреди, те представља једног од највећих непријатеља орлова у тој сфери. Како је познато да орлови лете на великим надморским висинама, често страдају од стране струјних далековода. Када им је потребан одмор, орлови слећу на струјне стубове и тада долази до тужног завршетка јер, нажалост, не препознају ту врсту опасности. Уз све наведене потешкоће, велики проблем је и даље присутан криволов који односи животе одраслих јединки, а оставља незаштићене орлиће да сами преживе у претешким условима. 

Ко су Бора и Ержика?

Бора и Ержика представљају пар орлова крсташа који живи недалеко од села Српски Крстур, близу мађарске границе. Мађарска је успела орловима да пружи безбедан дом, те популација у тој земљи броји око 150 парова, док је у Србији број спао на поменути један пар. Да нада ипак постоји, показује непрекидан труд и рад Друштва за заштиту и проучавање птица Србије које многим пројектима штити орлове, али и друге птице. У сарадњи са другим земљама, многа друштва настоје да осигурају птицама безбедне домове. 

Увек постоји решење, помозимо им да безбедно лете

Константна борба да се заштите орлови подразумева свакодневно надгледање и чување њихових гнезда, а постигнути су мали, али веома значајни и охрабрујући резултати. PannonEagle LIFE је само један од пројеката који представља међународну сарадњу пет држава (Србија, Словачка, Мађарска, Аустрија и Чешка). Пројекат је намењен праћењу стања популације и заштиту глобално угроженог орла крсташа, са константном подршком од стране националних и интернационалних владиних и невладиних организација. Иако је рад на заштити врсте имао успеха, тровање грабљивица и даље представља опасну претњу, у Мађарској и у другим земљама.

Свакако, ми као појединци можемо допринети пружањем подршке оваквим друштвима и удружењима, али и дизањем свести о томе да су птице попут орлова веома значајне за екосистеме. 

Да ли су и вама орлови фасцинатни и да ли сте знали колико су заправо угрожени?

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име