Насловна Еко календар 7. октобар – Дан заштите Динарида

7. октобар – Дан заштите Динарида

1010
0
Време читања: 3 минута

Динариди су величанствени планински масив који се простире на западном делу Балканског полуострва. Управо 7. октобра обележава се дан посвећен заштити ових планина. Дан заштите Динарида установљен је 29. маја 2019. године на Генералној Скупштини Паркова Динарида у Парку природе Блидиње. Обележавање овог дана указује на важност природних богатстава и кулутрног наслеђа држава Динарског лука. 

Динариди – положај и друге карактеристике

Посебни по свом крашком саставу и настанку чак у доба мезозоика, Динариди остају подручје које крије многа неистражена места. Овај планински масив прати јадранску обалу и простире се на невероватних 100.000 квадратних километара. Импресивно пространство које заузима дугачко је  6.000 километара и  повезује седам земаља. Државе које Динариди спајају су: Србија, Словенија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Македонија, Црна Гора и Албанија. Сматра се да је ово један од највећих крашких система у свету. Сам крашки систем Динарида састоји се од око 200 планина, а најпознатије међу њима су Велебит, Голија, Дурмитор, Златибор, Јахорина, Копаоник, Ловћен и Тара. Планина Проклетије издаваја се јер је највиша и њен врх се налази на 2.692 метра надморске висине. 

Међутим, ни остале планине не заостају по висини, те је просечна висина већине планина 1.500–2.200 метара. Планине које се налазе ближе јадранској обали су нешто ниже. 

Када се богатство Динарида представи кроз бројеве

Многобројне планине које улазе у састав Динарида додатно краси чак 200 природних језера, али и 2.200 километара речних токова. Најпознатије језеро овог краја је Скадарско језеро, док је изузетно важна и делта реке Неретве. Река Тара, која протиче кроз Црну Гору, заједно са реком Дрином, у коју се улива, обликује најдубљи и најоштрији кањон у Европи. Под подручјем које обухватају Динариди налази се око 40 националних паркова, а 19 подручја налази се под заштитом УНЕСКО-а. Богата заштићена подручја чине 10% територије земаља Динарског лука. 

Лепота Динарида – флора и фауна

Крашки рељеф, који је главна одлика овог планинског масива, сигурно је место за многе биљке и животиње. Биодиверзитет који краси Динариде налази се на самом врху европског значаја јер поседује веома разноврсан живи свет. Бројне листопадне и четинарске шуме, ливаде и пашњаци само су део онога што Динариди пружају. Неколико последњих европских прашума крије се управо на површини овог планинског масива. Прашума Перућац смештена је у Босни и Херцеговини и простире се на 13 хиљада хектара. Друга прашума, Биоградска гора, налази се у Црној Гори и поред прашуме овај национални парк поседује и глечерска језера. Једно од највећих крашких поља на свету, Ливањско поље, које се простире на 46 хиљада хектара, налази се у Босни и Херцеговини. Мочваре и поплавне шуме такође су од великог међународног значаја, а посебни су и слатководни екосистеми и подземне реке. На листи заштићених врста налазе се бројне ендемске врсте, али и животиње попут лисице, вука, медведа, риса и јелена. 

Динаради спајају, Динаради страхују

Иако Динариди поседују природу какву не виђамо често, многобројни фактори значајно утичу на очување овог блага. Климатске промене, пренамена земљишта и прекомерна изградња, као и крчење шума, угрожавају све оно што само Динариди поседују. Међутим, све државе су схватиле колико је синергија и међународна сарадња важна, те су предузеле многе кораке како би на време осугирале мир који овај планински масив поседује.

Извор: https://parksdinarides.org/me/dinaridi/

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име