Насловна Еко календар 1. март – Дан заштите коња

1. март – Дан заштите коња

1117
0
Време читања: 4 минута

Коњи су омиљене животиње многе деце, али и одраслих. Симбол су грациозности и слободе. Обележавање Дана заштите коња је почело 2005. године на иницијативу Колин Пејџ, која се дуго бави проучавањем понашања животиња и велики је љубитељ коња.

Кроз историју, откад су доместификовани, коњи су били верни помагачи и пратиоци људи. Коришћени су као превозно средство, за пренос робе, у војсци и ратовима, али и у многе друге сврхе. Осим због своје физичке снаге, значајни су нам и због благе нарави и пријатељског односа према људима. Због тога бих волела да истакнем један позитиван утицај коња на људе. Људима се препоручује боравак са коњима с времена на време, јер се сматра да они делују смирујуће, што може имати позитиван ефекат на ментално здравље. 

Сви данашњи коњи припадају једној врсти. У литератури се срећу два назива за ову врсту: Equus ferus и Equus caballus. Доместификоване подврсте су бројне, а највећи проблеми са којима се суочавају потичу од неадекватне бриге људи. Једна од најпознатијих дивљих подврста је коњ Пржевалског, који је означен као угрожен на црвеној листи IUCN. Највеће претње по ову врсту су изловљавање, климатске промене и компетиција за станиште и храну са домаћим животињама (највише коњима и кравама). Још један од проблема је и преношење болести са доместификованих коња на коња Пржевалског, који први пут долази у контакт са овим обољењима, па она често имају смртни исход. Добра вест је, међутим, што је број ових коња ипак у порасту.

Колин Пејџ истиче како су коњи увек били ту за нас и како је сада време да им се одужимо. Нажалост, велики број коња широм света је занемарен, о њима се лоше брине, а врло често власници просто одлучују да не могу више да се старају о њима, па заврше сами и напуштени. У најгорем случају, власници злоупотребљавају и малтретирају коње, било превеликим теретом који треба да понесу или предугачким дистанцама које треба да пређу, а понекад их и физички повређују када се изморе и не могу да ураде оно што човек од њих очекује.

С обзиром на то да се коњи данас највише користе у спорту и рекреацији, битно је напоменути да и ту постоје примери окрутности према њима. Коњичке трке су изузетно популарне и често су предмет клађења, што нажалост са собом вуче и велику жељу власника да баш њихов коњ буде победник. Због тога се овим животињама дају недозвољене супстанце или се претерује са екстремно напорним тренинзима. Са друге стране, када тркачки коњи заврше своју каријеру, неретко бивају одведени у кланице и убијени. Алтернатива би у овом случају могла бити усвајање ових коња. Добар пример за нехумано понашање према коњима је и штрапаријада, догађај који је распрострањен и код нас, а у коме се коњи надмећу у вучи балвана тешких и до три тоне. Један од разлога за обележавање Дана заштите коња је и подизање свести о тужној ситуацији у којој се ове животиње налазе.

Многим коњима је потребно спасавање и рехабилитација, а након што се опораве и поново стекну поверење у људе, спремни су за усвајање. Велики број коња тражи нови, стални дом након опоравка, што се такође промовише приликом обележавања овог дана.

Уколико живите негде где се често сусрећете са коњима, можете им помоћи на неколико начина. Прошетајте или нахраните нечијег коња уколико знате да та особа није у могућности (финансијски или из неког другог разлога). Уколико видите напуштеног, занемареног или повређеног коња потражите помоћ и јавите надлежнима (код нас можете да позовете комуналну милицију).

Битно је знати да, без обзира на то да ли живите у окружењу где има коња или не, увек можете да им помогнете. Научите нешто ново о њима или донирајте некој организацији која се бави заштитом коња. Погледајте документарац (на пример Dark horse: The incredible true story of Dream Alliance), а можете и са најмлађима да одгледате прелеп цртани филм Spirit: Stalion of the Cimarron или нови филм из 2021. године, Spirit Untamed. Најбитније је да пренесете своје знање и љубав према коњима и радите на подизању свести људима о проблемима са којима се ове животиње сусрећу.

Извори:

http://www.horseprotectionday.com/
https://nationaldaycalendar.com/national-horse-protection-day-march-1/
https://www.daysoftheyear.com/days/horse-protection-day/
http://ekoblog.info/straparijada/
http://ekoblog.info/dan-konja-2021/
https://animaldiversity.org/accounts/Equus_caballus/
https://www.iucnredlist.org/species/41763/97204950

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име