Насловна Еко календар Међународни дан зечева

Међународни дан зечева

3639
0
Време читања: 3 минута

Сваке четврте суботе или недеље у септембру обележава се Међународни дан зечева!

Од деце до старих, свима су симпатичне и слатке ове дугоухе живуљке, па су зато заслужиле и свој дан.

Али треба направити разлику између зечева и кунића. Зец (Lepus) је род ситних сисара из истоимене фамилије (Leporidae). Род зечева се од кунића разликује начином живота, на пример, кунићи копају јазбине у земљи, а зечеви не. Зечеви на свет доносе младе скоро потпуно способне за самостални живот. Постоји десет родова кунића. Обично живе 4-10 година, док домаћи кунић може живети 6-12 година, па и више. Рађају се слепи и без длаке, а прогледају са навршене две недеље. 

Зечеви, односно кунићи се хране храном богатом влакнима. Они једу сено, житарице, зелено поврће, корење и траву. Опште познато и популарно је да зечеви воле да једу шаргарепу. Истина је да је воле, али она није здрава за њих у већим количинама јер садржи доста шећера.

Зечеви као кућни љубимци нису лаки за одржавање, потребно је доста стрпљења и рада као и са осталим љубимцима попут паса или мачке. Уз правилну негу и бригу могу живети 12 година и дуже. Они су јако паметне и племените животиње и прилично су привржени власницима. Подложни су дресури и врло брзо уче. Такође се препоручује док су још млади да се стерилишу, да не би постали непослушнији и несташнији. Интересантно је да нужду врше искључиво на једном месту и то мора бити ћошак.

Ове дугоухе и драге животиње нам свакодневно уносе радост у живот, али морамо мислити и о штети која се наноси овим створењима путем лова, хране, медицинских експериментисања, тестирања разних производа, фарми крзна… 

Највише се апелује када су у питању ускршњи празници, јер тада људи масовно купују куниће као идеалан и симболичан поклон деци. Ти поклони убрзо после празника остају на улици, у дивљини као плен или у азилима. Између осталог, зечеви нису погодни љубимци за малу децу, већ старију одговорнију децу или одрасле. Такође, зечеви не воле да се дижу, јер их то асоцира на напад предатора који имају обичај да подижу свој плен са земље. Зато ако планирате да узмете детету зеца, можда је боље да му купите плишаног зеку, док не научи обавезе према кућном љубимцу. Исто тако треба узети у обзир да зечеви могу живети и до 12 година, зато треба увидети све факторе, од времена па до новца, да би могли да посветите вашу пажњу овом дивном љубимцу.

Кроз историју зечеви су имали велики утицај на нашу културу, од Душка Дугоушка, Зеке Роџера, Белог зеца из Алисе из земље чуда па до розе зеке који рекламира Duracell батерије.

Зекама и кунићима треба пружити правилну негу и сигурно место за живот. Међународни дан зечева и кунића нас подсећа да су зеке једнаке са осталим кућним љубимцима.  Дан зека је ту да едукује јавност о лову на зечеве, медицинским експериментима и тестирању производа.

А шта ми можемо да урадимо да се ове пуфне осећају сигурнијим?

  • Ако желите зеку као кућног љубимца, удомите, немојте куповати! Контактирајте локалне азиле или некога ко жели да га поклони. 
  • Обезбедите им сигурну средину и правилан начин исхране.
  • Помозите локалним азилима који се брину о њима, донирајте храну или новац.
  • Више информација о одгоју зечева и кунића можете наћи овде: rabbit.org

И за крај, један длакави, пријатељски поздрав од Злате ☺

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име