Насловна Еко календар 28. септембар – Дан зелене куповине

28. септембар – Дан зелене куповине

1062
0
Време читања: 3 минута

Дан зелене куповине, који се обележава глобално сваке године 28. септембра, је дан који истиче проблеме конзумеризма и његовог утицаја на животну средину. Циљ данашњег дана је да подигне свест о рециклажи, поновној употреби појединих предмета, смањењу куповине производа за једнократну употребу и смањењу отпада који настаје након њихове употребе. 

Зелена куповина је појам који означава облик потрошње при којој је негативно утицај на планету Земљу сведен на минимум и уско је везан за одрживи развој. Концепт зелене куповине наглашава одговорност и важност потрошача за решавање проблема животне средине. Постоји много начина на које појединац може да учествује у решавању овог проблема као што су: мењање потрошачких навика, куповина производа добијених коришћењем чисте, обновљиве енергије, те еколошки свестан приступ према компанијама чије производе користи. 

У случају да вас је ово подстакло на размишљање о томе да куповини намирница приступите на зеленији и еколошки прихватљивији начин, ово је идеалан дан да то и почнете. Како бисмо вам у томе помогли, саставили смо листу неколико предлога којих можете да се придржавате при следећој куповини.

  • Када кренете у куповину понесите своју платнену торбу. Смањење или потпуно елиминисање употребе пластичних кеса за куповину ће смањити количину пластике која ће на крају завршити на депонијама. Ако ипак користите пластичне кесе, пробајте да их поново користите, уместо да их купујете при следећим куповинама.
  • Купујте производе који су еколошки прихватљиви. На пример, уместо да купујете флаширану воду, можете се одлучити за стаклену флашицу воде коју увек можете поново користити. И уместо да купујете папирне марамице, можете купити платнену марамицу коју можете прати и користити изнова и изнова.
  • Пре него што одете у продавницу, направите листу за куповину. Ово ће вам помоћи да купите само потребне ствари и да избегнете непотребно нагомилавање намирница. Такође, избегавајте куповину кварљиве хране у великим количинама, како бисте избегли бацање те хране, а ако ипак дође до кварења, биљни отпад од хране покушајте са компостирате. Најбоље је да направите план оброка како бисте ефикасно користили оно што имате у фрижидеру. 
  • Пре него што купите неки производ, погледајте врсту амбалаже у којој се тај производ налази. Многи предмети долазе упаковани у пластичну амбалажу, па покушајте да такве амбалаже поново користите у домаћинству, уместо да их баците у смеће. Осим тога, размислите о куповини производа са мало или без паковања како бисте смањили количину отпада који производите. Такође, уколико купујете производе на мерење, увек можете да понесете своју кутију у коју могу да вам упакују тај производ.
  • Многи предмети за домаћинство и одећа могу се купити у добром стању за мање новца у локалним продавницама половне робе. Стару одећу можете користити као крпе након што се истроши, а ако су у питању комади који су у добром стању, можете да их донирате локалним добротворним, непрофитним организацијама. 
  • Када су у питању одећа и обућа, купујте квалитетне комаде који ће вам трајати дуже. На овај начин ћете избећи пречесту куповину. 
  • Када купујете козметику и кућну хемију, покушајте да купујете производе у већим амбалажама јер ћете на тај начин уштедети на амбалажи, али и новцу. Производе за чишћење увек можете направити сами у кућним условима од састојака које већ имате у својој кухињи.

Надамо се да ће вам неки од ових предлога бити корисни. За почетак, можете одабрати један или два и применити их при следећој куповини. И не заборавите, оно што радите као појединац је веома важно јер свака промена, па и она најмања, доприноси очувању планете Земље.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име