Насловна Еко календар 28. септембар – Дан зелене куповине

28. септембар – Дан зелене куповине

3155
0
Време читања: 2 минута

Данашњи дан има за циљ да нас подсети колико су наше одлуке важне за будућност планете Земље. Наиме, Дан зелене куповине нас подстиче да купујемо „зелено”. Нараво, то не значи да ћете купити све што видите у зеленој боји, већ да ћете куповати оно што помаже нашој животној средини да остане зелена и незагађена. Ни не слутите колико је једноставно постати „зелени потрошач” (green consumer).

При свакој куповини имајте на уму ова три глагола:

Смањи (reduce): Смањите употребу свега што загађује околини. Трудите се да купујете производе од природних материјала. Избегавајте пластичне кесе и другу амбалажу коју није могуће рециклирати. Купујте оно што вам је заиста потребно и што неће завршити у канти за смеће. Смањите потрошњу штетних хемикалија, а средства за чишћење и козметику направите сами од природних састојака. Приликом куповине електричних уређаја, обратите пажњу на ознаке за потрошњу струје. Смањите употребу аутомобила, ходајте, возите бицикл или користите градски саобраћај. Бирајте домаће производе, јер на тај начин смањујете загађење настало њиховим транспортом. 

Поново употреби (reuse): Трудите се да пазарите оно што ћете моћи да користите више пута. Набавите, или пак, направите, торбу за куповину коју ћете користити уместо пластичних кеса. Свуда са собом носите флашицу воде (стаклену, од тврде пластике која не садржи БПА или од нерђајућег челика) и на тај начин ћете избећи куповину флаширане воде и смањити количину пластике за једнократну употребу. Не бацајте гардеробу, већ је поклоните некоме коме ће значити, а и сами посетите продавницу половне одеће, можда вам се нешто допадне.

Рециклирај (recycle): Купујте производе од већ рециклираног и материјала који поново може да се рециклира (лименке). Током рециклаже се потроши мање ресурса него за прозводњу потпуно новог производа. Такође, под рециклажом се подразумева све што један производ поново учини корисним, осим разврставања отпада и његовог одлагања у контејнере предвиђене за то, можете рециклирати и у свом дому, пустите машти на вољу, а неке идеје можете пронаћи и на нашем блогу.

Жардињера од старе аутомобилске гуме

Купујте „зелено”, трошите паметно, за будућност наше животне средине!

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име