Насловна Еко календар 5. децембар – Светски дан земљишта

5. децембар – Светски дан земљишта

2427
0
Време читања: 2 минута

На Светски дан земљишта, позивам на већу посвећеност питањима која се тичу земљишта, укључујући климатске промене, антимикробну резистенцију, проблеме приноса тла, контаминацију, исхрану и здравље људи.

Бивши генерални секретар УН, Бан Ки-Мун

Једна од годишњих прослава у којој вероватно не учествујете, или још вероватније за њу и не знате, јесте Светски дан земљишта. Управо због нашег незнања и мањка пажње на значај тла, 5. децембар је први пут 2002. године, на иницијативу Међународне Уније науке о земљишту (IUSS – International Union of Soil Sciences), проглашен светским даном земљишта, како би се прославила и скренула пажња на круцијалну улогу тла, као кључне компоненте природног система. Под вођством Краљевине Тајланд у оквиру „Глобалног партнерства о земљишту”, ФАО (Организација за храну и пољопривреду) је подржао овај предлог као глобалну платформу за подизање свести.

Иако нам се чини као маргинална тема у свакодневним преокупацијама, пожељно је да се позабавимо овом темом као неопходном за свеокупно постојање. Земљиште је чињенично једно од најзначајнијих делова екосистема. Доприноси свему неопходном за живот… храни, води, целокупној енергији екосистема. Само земљиште обезбеђује животни простор за људе као и цео живи свет, самим тим очувава биодиверзитет, регулише исхрану, снадбевање водом, као и климатске услове што је као актуелни проблем врло значајно споменути. Међутим, услед темпа и глобалног стила живота, земљиште је под притиском повећаног броја становника, великих захтева за храном и конкурентних употреба земљишта која представљају посебно истакнут проблем. Поред проблема који су у развоју као што су пашњаци и пољопривредна употреба земљишта, што изазива осиромашеност земљишта, загађеност воде и тла као и све већи проблем ерозивних подручја, битан податак је да је око 33% глобалног земљишта већ деградирано, те се широм света ради на прихватању и успостављању идеје о одрживом развоју.

Сваке године како би се пажња посветила одређеним стварима, бира се тема прославе. 2016. тема је била „Земља и импулси, симбиоза за живот” (Soils and pulses, a symbiosis for life). Ова тема је истакла невероватан нутрициони значај земљишта, те је 2016. проглашена Интернационалном годином „пулсева” (Internacional Year of Pulses). Глобално партнерство за земљиште посвећује Светски дан земљишта 2017. теми „Брига за планету почиње са земље”. Ова тема је имала за циљ да скрене пажњу на неадекватну праксу управљања, на притисак становништва који доводи до неодрживог интензивирања и неадекватног управљања овим ресурсом. Тема овогодишње прославе је „Одржавајте земљиште у животу, заштитите земљишни биодиверзитет!”, односно „Keep soil alive, Protect soil biodiversity!”.

Огромна штета сваке године се врши на планети, не због зле намере већ из незнања. Врло често нисмо свесни последица које изазивају наша наизглед незначајна дела. Тако да, сада када сте упознати са значајем 5. децембра, предлажем да га сви заједно прославимо на адекватан начин, уз дозу образовања које ће нам свима донети корист. Шта год да одлучите, имајте у виду да и најмања промена и иницијатива свакога од нас, може учинити много доброг по нас и нашу околину. Срећан свима Светски дан земљишта!

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име