Насловна Еко календар 3. фебруар – Дан златних ретривера

3. фебруар – Дан златних ретривера

2696
0
Време читања: 3 минута

Данас се обележава Међународни дан златних ретривера. Раса којој припадају ови дугодлаки лепотани настала је у Шкотској, за шта је заслужан Лорд Твидмут. Наиме, он је желео пса који ће моћи дуго да плива како би проналазио и доносио мочварне птице, те је средином 19. века укрстио светлог равнодлаког ретривера са твид шпанијелом за воду. Век и по касније, златни ретривери су постали једна од пасмина која изазива највише интересовања када су у питању пси у улози кућних љубимаца. Спадају у расу средње величине, чији је очекивани животни век између 12 и 15 година.

Ови крзнени џинови истичу се по много чему. Налазе се у самом врху листе најинтелигентнијих паса, шапу уз шапу са бордер колијем и немачким овчаром. То олакшава њихову дресуру и омогућава да постану пси специјализовани за откривање дроге и спашавање људи у ванредним ситуацијама, водичи и помагачи особама са хендикепом. Томе је допринела њихова блага нарав, а посебно су пажљиви према деци.

Веома су дружељубиви и разиграни. Живахни су и захтевају доста пажње и посвећености, те вам уз њих неће недостајати физичка активност. Заузврат пружају неизмерну љубав и сваког дана ће вам обезбедити дозу позитивне енергије и доброг расположења. Својом умиљатошћу учине да од кућног љубимца врло брзо постану равноправни чланови породице. Не воле усамљеност, па се немојте љутити ако по повратку са посла затекнете изгрицкану папучу или своју омиљену мајицу у комадићима, посебно у периоду када су штенци, јер им је тада истраживачки дух најизраженији. 

Да је ова раса омиљена широм света, сведочи и податак да је прошлогодишњој прослави поводом Дана златних ретривера, у граду Голдену, у америчкој савезној држави Колорадо, присуствовало више од хиљаду златних ретривера са својим власницима. Права златна журка!

Свим власницима златних ретривера желимо да прославе данашњи дан са својим златним четвороножним пријатељима у шетњи, уз дупло више кексића и дуплу дозу игре, а свима онима који размишљају да то постану, предлажемо да погледају галерију фотографија и увере се да је живот са златним ретривером много веселији. Такође, препоручујемо вам да погледате филм, снимљен по истоименој књизи „Уметност вожње по кишиˮ, духовиту причу о љубави и верности коју приповеда управо пас, златни ретривер Енцо.

Овом приликом се захваљујемо свима који су послали фотографије својих љубимаца и помогли нам да употпунимо овај текст.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име