Насловна Еко календар Данас прошетајте

Данас прошетајте

2025
2
Време читања: 3 минута

Сутра се обележава Дан пешачења до посла (Walk to work day). Да, добро сте прочитали, дан када треба кључеве од аута да оставите код куће и прошетате до посла. Нажалост, људи су толико запоставили своје здравље и заборавили колико је ходање важно за наш организам да је било потребно да се такав дан установи као празник. Наиме, Walk to work day је установљен у Америци 2004. године и од тада се обележава сваке године, првог петка у априлу.

Зашто је ходање важно?

Људи су по својој природи веома активна бића, а седентарни начин живота и те како негативно утиче на наше здравље. 30 до 60 минута физичке активности дневно је довољно како би наш организам несметанo финкционисао. Док пешачимо јачамо мишиће ногу и доприносимо правилној циркулацији у организму, што је веома важно као превениција проширеним венама. Такође, побољшавамо рад дигестивног система, одржавамо жељену телесну масу и спречавамо гојазност. Ходањем доприносимо здравом функционисању нервног и респираторног система, ослобађамо се стреса и напетости. Нећемо погрешити ако кажемо да пешачење представља празник за сваку ћелију у нашем организму.

Како да обележим овај дан?

Навијте сат мало раније него обично и немојте одлагати устајање из кревета. Прву јутарњу кафу понесите у термос шољи или је пак замените флашицом воде. Ципеле спакујте у торбу и обујте патике. Не би било добро да пешачите у неудобној обући као што су ципеле са потпетицама јер тиме ризикујете да се повредите и добијете жуљеве, проклињући моменат када сте решили да пођете пешака, што никако није циљ овог дана. Ако је ваше радно место, факултет или школа превише далеко од места на коме живите, покушајте да бар део пута пређете ходајући, ако користите градски превоз, изађите неколико станица раније. Ако нисте јутарњи тип и сат времена након устајања вам тешко пада било каква активност, прошетајте на паузи за ручак или у повратку до куће. Веома је важно да свом организму поклоните тих 30 минута ходања дневно и помогнете му да се опусти пре или након радног дана.

Смањите карбонски отисак

Осим вашег тела и природа ће вам бити захвална што сте аутомобил оставили паркиран (покушајте да то чините што чешће), јер на тај начин смањујете емисију штетних гасова и доприносите очувању животне средине.

Карбонски отисак (carbon footprint) представља укупну емисију гасова који изазивају ефекат стаклене баште (угљен-диоксид, метан, оксиди азота и сумпора, као и фреони). Можемо говорити о примарном и секундарном карбонском отиску. Примарни карбонски отисак је количина GHG (енг. greenhouse-gases гасови који изазивају ефекат стаклене баште) ослобођених као последица сагоревања фосилних горива које свакодневно користимо за покретање аутомобила или добијање енергије у домаћинству. На примарни карбонски отисак можемо директно, као појединци, да утичемо смањењем потрошње фосилних горива, за разлику од секундарног карбонског отиска који подразумева количину GHG ослобођених у процесима производње и транспорта производа које свакодневно користимо. Учествовањем у активностима којима се ослобађају штетни гасови свако од нас оставља свој лични карбонски отисак.

За разлику од Американаца, у Аустралији Walk to work day се обележава у октобру. Свакако датум није толико важан, колико је битно да схватимо важност кретања за правилно функционисање нашег тела и ума. Зато, учините нешто добро за себе и своју околину – ходајте!

2 КОМЕНТАРИ

  1. Ја већ више од годину дана на посао идем пешке – 35 мин до тамо, 35 назад. Некад бициклом. Кад год сам кренула јавним превозом, покајала сам се – увек закасним више него кад идем пешке. Притом, пешке идем кроз парк, поред парка, неким мањим улицама, пречицама, а све то није доступно кад користим јавни превоз.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име