Насловна Вести Деца из Србије имају сјајна решења за еколошки изазов „Како да унапредимо...

Деца из Србије имају сјајна решења за еколошки изазов „Како да унапредимо биодиверзитет?”

465
0
Време читања: 3 минута

Хиљаде деце широм света у истом тренутку дизајнира предлоге решења за бољу планету!

Београд, 25. април – Глобални дечји Дизајнатон (дизајн маратон), одржан на Дан планете Земље на тему „Како да унапредимо биодиверзитет?” показао је да основци у Србији имају креативна, иновативна и применљива решења за локалне еколошке изазове”, саопштено је из КидХаб-а који већ пету годину за редом реализује овај догађај у Београду.

Тог дана, 36-оро деце узраста од 9 до 13 година из основних школа у Србији, представило је своја креативна решења, а жири је наградио три најбоља пројекта:

  • Тим „Вукови” из Основне школе „Вук Караџић” из Београда и рад „Школски цвркут” – израда школског екосистема који подржава очување присуства птица у Београду

  • Тим „Екосистем једначина” из Прве крагујевачке гимназије и рад „Биосол” – стамбена заједница за 21. век која уз помоћ технологије самостално развија зелену зграду

  • Тим „Екобан” из Основне школе „Бановић Страхиња” из Београда са пројектом „Речни робо чистач” – који чини део рециклажног система који отпад из реке прерађује у еколошки грађевински материјал.

Учесници панела и жири догађаја су Марина Дрндарски, наставник биологије у ОШ „Дринка Павловић” и Седмој београдској гимназији, Владимир Милутиновић, пејзажни архитекта и сарадник у настави на Шумарском факултету у Београду, Ана Мирковић, психолог, Институт за дигиталне комуникације из Београда и Милица Крнета, наставник биологије, Scientix едукаторка и координаторка образовног програма у КидХаб-у.

Према речима Дрндарски, „Учесници догађаја припадају STEM генерацији што Дизајнатон програм такође негује кроз развој њихових знања, вештина и пре свега интересовања за решавање еколошких и других проблема кроз повезивање научних области, што је веома важно када знамо да ће 20 до 40 одсто нових послова у будућности захтевати солидну научну писменост”.

Међу ученичким решењима су биле и школске еколошке кампање за очување угрожених подручја, иновативно решење димњака који пречишћава ваздух, роботи који препознају и броје биљне и животињске врсте и указују на њихово смањење како би се брзо реаговало, интегрисани еколошки системи за очување биодиверзитета у градским условима, а свима је заједничка изражена еколошка свест и научни приступ у изради пројеката. Ученици су своје идеје представили кроз макете израђене од рециклажних материјала уз интеграцију са електроником и програмирањем у складу са методом рада у оквиру образовног програма „Образовање за друштвене иновације – Дизајнатон” који организација КидХаб реализује кроз акредитовани семинар за наставнике.

Све учесничке тимове је наградио Шумарски факултет по једном садницом листопадног или четинарског дрвета које ће бити засађене у школском дворишту чиме ће ученици и на конкретан начин допринети повећању биодиверзитета.

Тимове су чинила деца из различитих школа, других градова и различитог узраста, а међу школама које су учествовале у овом догађају, били су тимови из школа: „Стефан Немања” из Ниша, „Павле Поповић” из Вранића, „Уједињене нације” из Београда, „Милинко Кушић” из Ивањице, „Вукова спомен школа” из Тршића, „Иво Лола Рибар”, из Новог Сада, Прва крагујевачка гимназија из Крагујевца и ОШ „Бановић Страхиња” из Београда.

Током марта и априла, „Глобални дечји Дизајнатон” је одржан у 21 земљи на свим континентима и у њему је учествовало више од 2000 деце која су на тему „Како да унапредимо биодиверзитет?” дизајнирали више од 1000 различитих креативних решења у виду прототипа уређаја, апликација, производа, еколошких акција и сл.

„За нас је важно да деца имају приступ квалитетном додатном образовању и ван школе, а методологија образовног програма „Образовање за друштвене иновације – Дизајнатон” према којој радимо Глобални дечји Дизајнатон показује сјајне резултате јер покреће децу на размишљање и активно учешће у решавању свакодневних еколошких и друштвених проблема, припремајући их на тај начин за неизвесну будућност”, закључили су организатори догађаја.

Глобални дечји Дизајнатон покреће КидХаб у партнерству са глобалном образовном мрежом Designathon Works из Холандије и у оквиру Erasmus plus пројекта „Образовање за друштвене иновације – Change Shaping Schools”.

Овде можете погледати снимак онлајн догађаја „Глобални дечји Дизајнатон” који је емитован на КидХаб Фејсбук преносу уживо: https://www.facebook.com/KIDHUB.Serbia/videos/128916883497040/
Контакт особа: Тијана Петровић, 064 138 96 16, kidhub.serbia@gmail.com, www.kidhub.rs

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име