Насловна Активизам и едукација Десети Green fest: Будућност је на земљи!

Десети Green fest: Будућност је на земљи!

1849
0
Време читања: 5 минута

Десето јубиларно издање Међународног фестивала зелене културе Грин фест доноси велики број филмова који су награђени на најпрестижнијим филмским фестивалима, панел дискусије и предавања стручњака из Србије и света, изложбе и иновације, БАЗАР БЕЗ ОТПАДА – на коме ће се представити домаћи „зелени предузетници”, као и 44 филма у категорији кратког и средњег метра из целог света. Фестивал ће бити одржан од 15. до 18. октобра у Дому омладине Београда, под слоганом „Промени игру! Будућност је на Земљи!”

Фестивал ће свечано бити отворен, у уторак 15. октобра, у 20 часова, дугометражним филмом „Велики зелени зид”, који је имао светску премијеру на недавно завршеном Венецијанском филмском фестивалу, у извршној продукцији Фернанда Меирејеса (редитељ филма Град бога). Главни фокус филма је на акцији 11 афричких нација да засаде појас од 8000 километара вегетације у Сахелу – области испод пустиње Сахара. Прича се одвија кроз очи једне од највећих афричких музичких звезда и активисткиње Ине Мође и испреплетана је разговорима и музиком коју она прави са музичарима из афричких земаља на путу зеленог појаса.

Пре тога, 15. октобра, у 19 часова биће свечано отворена изложба и додељене награде победницима фото конурса „Природа у позитиву”.

Филм „Постање 2.0” биће приказан, у среду, 16. октобра у 18 часова. Носилац номинације за награду Оскар, редитељ Кристијан Фреј, нам доноси причу која би лако могла да буде сврстана у категорију научне фантастике, да није истинита. У свету још увек постоје ловци на мамуте, као и научници који желе да оживе ову несталу врсту, што је само почетак у оживљавању и других давно несталих врста, стварајући атмосферу култног „Парка из доба Јуре“. Филм је освојио специјалну награду жирија на Санденс фестивалу, као и велики број других награда.

Након тога, следи филм „Узалуд протраћено: Прича о бацању хране” (у 20 часова). Извршни продуцент, и протагониста који нас води кроз причу, је један од најпознатијих кувара на планети – Ентони Борден, чији је ово последњи филм. У сарадњи са колегама, најбољим светским куварима, заједно нам показују како храна, коју сматрамо за отпад, може да се трансформише у невероватна јела.

Због изузетног интересовања публике, у четвртак, 17. октобра од 18 часова на програму је филм који је премијерно приказан прошле године – „Зелена лаж“. Филм прати корпорације које бесрамно користе етику и одрживост као маркетиншке алате, док вешто сакривају истину о неделима која чине зарад профита. Редитељ Вернер Боте, вас води у свет корпоративних обмана, лажних сертификата, уништавања природе и живота људи, у циљу даљег умножавања капитала.

Након смрти последњег северног белог носорога – Судана, долази прича о потпуном нестанку једне подврсте – филм „Рино долари”, који почиње у 20 часова. Снимање овог истраживачког филма је трајало преко 2 године, током којих је екипа филма пратила целокупан ланац трговине од унајмљених убица носорога, преко ренџера који их штите, па све до крајњих купаца и продаваца.

Последњег дана фестивала, посетиоци ће моћи да погледају филм „Како појести Ускршње острво”, испричан као прича редитеља свом новорођеном сину о историји свог народа који је саградио преко 900 скулптура глава, изазовима које острво има због брзог економског раста, али и борби за очување своје културе и животне средине. Овај филм је, готово рецепт, за напредак у комплексној борби за балансирање раста и одрживости са којом се суочавају локалне заједнице широм света.

Фестивал ће бити затворен доделом награда фестивала и новим филмом у продукцији Леонарда Дикаприја „Море сенки”, у петак, 18. октобра у 20 часова. Филм нас води у свет организованог криминала, картела и илегалне зараде на изловљавању ретке врсте рибе – тотоабе, која се мери милионима. Захваљујући изврсној атмосфери филма, сценарију, режији и музици не чуди чињеница да је филм освојио престижну награду публике светски познатог Санденс фестивала, као и велики број других награда.

Сваког дана фестивала, у 12 часова, на програму је филм „2040” који је премијерно приказан на овогодишњем Фестивалу „Берлинале”. Ово је прича о нади, која посматра веома реалне могућности да људска цивилизација може да преокрене глобално загревање и кроз тај процес унапреди животе свих живих бића. Филм је позитивна визија о томе „како може бити”, уместо дистопијске будућности која нам се често представља.

Сви посетиоци који желе да погледају што већи број филмова, ту је и програм кратког и средњег метра у оквиру кога ће бити приказана 44 филма у категоријама кратког, анимираног, омладинског, филма о природи и филмова из региона југоисточне Европе.

Образовни програм фестивала доноси предавања и панел-дискусије које ће заголицати вашу машту. У сарадњи са Оригинал магазином и Фондацијом Новак Ђоковић разговарамо на тему хране будућности и утицаја производње хране на климатске промене и животну средину. Са СтартИТ центром откривамо зелене стартап компаније из Србије, учимо и причамо о климатским променама са порталом „Клима101”, циркуларној економији и начинима како појединци мењају постојећу економску слику са „Коалицијом 27”, о одрживим идејама за заустављање глобалног загревања са иницијативом „Наука кроз приче”, као и темама о којима се мање прича, као што су зелене јавне набавке, али и о улози филма као средства за подизање свести и образовање.

У изложбеном програму ће бити представљене фото-изложбе, инфо-графици и интерактивни модели који приближавају тему обновљиве енергије, експонат електричног бицикла – победнички рад студената ЕТФ-а на међународном такмичењу, изложба хаљина од рециклираних материјала, пречистач ваздуха заснован на алгама, као и социјална предузећа која послују у области животне средине. Поред тога, два дана фестивала, 16. и 17. октобра ће бити посвећени и одржавању БАЗАРА БЕЗ ОТПАДА.

Улаз на све програме је бесплатан, осим за филмове који ће бити приказани у Великој Сали. Улазнице се могу купити на благајни Ticket Vision у склопу Дома омладине Београда по цени од 200 за појединачне и 150 динара за групне посете.

Греен Фест се одржава уз помоћ Министарства заштите животне средине, Града Београда – Секретаријата за заштиту животне средине, Француске амбасаде и Француског Института, фондација Хајнрих Бел, као и уз подршку многобројних партнера и пријатеља.

Особа за контакт:
Владан Шћекић
064/2793335
vladan@cuzs.org.rs

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име