Насловна Живи свет Када канцеларију замени афричка савана

Када канцеларију замени афричка савана

2097
0
Време читања: 3 минута

Стив Ирвин је рекао: „Ако не можете очарати људе причом о дивљим животињама, како ћете их подстаћи да воле, негују и штите дивљи свет и сопствену животну средину?ˮ 

Дин Шнајдер управо то чини, свакодневно нас очарава својим причама из дивљине. Наиме овај двадесетседмогодишњи младић је зидове канцеларије заменио пространствима Африке. Након годину дана рада на месту финансијског саветника у Цириху, у Швајцарској где је рођен и одрастао, Дин је одлучио да оснује сопствену компанију. То му је помогло да оствари оно о чему је као дете сањао гледајући емисије о дивљим животињама које је водио Стив Ирвин.

Уз подршку своје породице, преселио се у Јужноафричку Републику и основао оазу Хакуна Мипака (Hakuna Mipaka), што на афричком језику, свахилију, значи „Без границаˮ. Да Дин Шнајдер заиста живи без граница можете видети и на друштвеним мрежама, где свакодневно објављује снимке на којима је у загрљају са лавовима и хијенама, а друштво му пред спавање праве мајмуни капуцинери. Ови снимци буде помешана осећања, страх и дивљење, али одишу поверењем и љубављу између човека и животиње, као и њиховом нераскидивом везом. 

Иако је Хакуна Мипака затворена за посетиоце и туристе, настала је као Шнајдерова идеја да људима приближи живот дивљих животиња, јер верује у Ирвинове речи, да људи штите оно што воле. Хакуна Мипака се простире на 400 хектара афричког тла и дом је хиљадама различитих врста. Овде су такође своје уточиште пронашле и животиње које су спашене из заточеништва, а Дин са својим тимом ради на њиховој рехабилитацији и навикавању на живот у дивљини. Хијена Чаки, лав Декстер и капуцинери Момо и Џејџеј су само неки од становника Хакуна Мипака оазе са којима Дин Шнајдер свакодневно проводи време. Осим њих ту су и жирафе, леопарди, птице, рептили… Хакуна Мипака је подређена животињама, њиховим потребама, безбедности и слободи. Иако је идеја и власништво једног човека, њен опстанак не би био могућ без тима који стоји уз Дина, са истим циљем, а то је очување дивљих врста.

Још један од пројеката Дина Шнајдера је и едукација деце у школама Африке, што је за њега од посебне важности, јер како каже: „Деца чине 30 посто људске популације, али 100 посто наше будућностиˮ. 

Догодовштине овог храброг момка, који је послушао своје срце, можете пратити на друштвеним мрежама YouTubeFacebook и Instagram, а све о новим пројектима и о томе како кроз донације и сами можете помоћи побољшању услова живота у Хакуна Мипака оази можете прочитати на званичном сајту.

Фотографије су преузете за Facebook странице.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име