Насловна Вести Конференција о добром управљању животном средином

Конференција о добром управљању животном средином

566
0
Време читања: 2 минута

Београд, 31. мај 2023. – Данас је у хотелу „Golden Tulip Zira“ у Београду одржана конференција ЕКО + СИСТЕМ = ДОБРО УПРАВЉАЊЕ ЖИВОТНОМ СРЕДИНОМ у организацији Младих истраживача Србије који спроводе пројекат “ЕКО-СИСТЕМ Подршка реформама у заштити животне средине” уз подршку Шведске.

Непосредан повод за дијалог о добром управљању животном средином је покретање трећег циклуса подршке ЕКО-СИСТЕМ програма оснаживања мрежа удружења грађана које се баве заштитом животне средине. Потписани су уговори за реализацију десет пројеката које ће спроводити 56 организација цивилног друштва.

Скуп је отворила извршна директорка Младих истраживача Србије, Тања Петровић, и у уводном обраћању истакла да су очување биодиверзитета, заштита природе и климатске промене у срцу деловања Младих истраживача већ скоро 50 година, али и да постоји глобално неразумевање колико квалитет живота, добробит и опстанак свих зависи од стања у природи и очувања биодиверзитета који се планетарно све драстичније смањује.

Изнела је податак из прошлогодишњег Извештаја о стању планете да се близу милион биљних и животињских врста у свету налази пред изумирањем, а дневно се искрчи површина шума величине 27 фудбалских игралишта и додала да је у Србији биодиверзитет релативно очуван, те да постоји традиција заштите природе, али и дуга историја централизованог управљања заштићеним подручјима.

Нагласила је да заштићена подручја треба посматрати као основ за одрживи развој заједница.

„Жеља нам је да од грађана направимо савезнике у достизању циљева Зелене агенде и отворимо процесе за све заинтересоване стране, а пре свега за становнике заштићених подручја и околине,“ рекла је Тања Петровић.

Уследио је панел на тему Боља јавна управа – боља животна средина са фокусом на учешћу грађана у процесима израде политика и доношења одлука које се тичу заштите животне средине, о препрекама за учешће јавности у овим процесима, као и за успостављање партнерстава између цивилног друштва и јавног сектора, али и о значају транспарентности у раду јавних органа, која у Србији често изостаје.

Панелисти, Мирјана Јовановић из Београдске отворене школе, Урош Мишљеновић из организације Партнери Србија, Јелена Пејић из Београдског центра за безбедносну политику и Немања Ненадић из Транспарентност Србија истакли су да је суштина доброг управљања животном средином у сарадњи, размени, међусобном поверењу и уважавању свих актера, уз поштовање прописа и процедура и њихову транспарентност.

Потом је у радним групама било речи о улози жена у добром управљању животном средином, сарадњи ОЦД и институција у овом домену, и подстицању младих да се више укључе у питања управљања животном средином.

Један од закључака конференције је да се рецепт за ефикасно управљање животном средином у Србији крије баш у овој игри речи ЕКО + СИСТЕМ јер без свести о стању у животној средини и функционалног система који почива на транспарентности, укључивању грађана и сарадњи између цивилног друштва и јавног сектора, нема ни доброг управљања животном средином.

Конференција ЕКО+СИСТЕМ=ДОБРО УПРАВЉАЊЕ ЖИВОТНОМ СРЕДИНОМ је део активности програма ЕКО-СИСТЕМ Подршка реформама у заштити животне средине, који спроводе Млади истраживачи Србије, а подржава Шведска.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име