Насловна Клима Електрични аутомобили

Електрични аутомобили

2053
0
Време читања: 2 минута

Човек је друштвено и радознало биће које увек тежи испитивању и освајању нових територија. Прво је само пешачио, потом користио бродове, точак и разне врсте животиња (најчешће коње). Како је време одмицало појавили су се и први возови, аутомобили и авиони. Данас, са развојем науке и технологије, нови циљ човечанства је истраживање свемира, тако да је у 20. веку конструисан и први спејс-шатл. Временом, мрежа разних путева је постајала све гушћа. Савремен човек као најчешће превозно средство користи аутомобил.

Аутомобили, који су тренутно најзаступљенији на светском тржишту, jeсу они који користе мотор са унутрашњим сагоревањем и фосилна горива. Упоредо са овом врстом, појавио се и електрични аутомобил, али је временом, као скупља опција, гурнут у страну. За разлику од ‘класичних’, електрични аутомобили не загађују околину. Наравно, како за њихово напајање користимо струју, идеално би било да и струју добијамо на начин који не загађује, на пример путем соларних панела. Докле год струју добијамо сагоревањем угља, загађења ће бити.

Велики део загађења у градовима долази управо од штетних гасова које емитују аутомобили који користе фосилна горива. Преласком на електрични модел, у ваздуху би била знатно смањена концентрација чађи, угљен-моноксида, озона и олова. Чађ је други највећи узрок глобалног загревања, узрокован човеком, као и чест узрок болести плућа.

Електрични аутомобил, као што смо већ напоменули, постоји дуже од 100 година. Своју популарност последњих година дугује калифорнијској фирми Тесла Моторс. Ова компанија је 2008. године избацила на тржиште Тесла Родстер, први модел намењен за комерцијалну употребу. Ауто користи литијум-јонску батерију и може да пређе више од 320 km по пуњењу. Овим батеријама, истина, потребно је много времена да се разложе, али то опет проузрокује знатно мање штете него просечан ‘класични’ аутомобил.

Ипак, објективно посматрано, прелажење на ову врсту превоза у нашој земљи, вероватно би резултирало поскупљењем струје и увођењем нових пореза. Дакле док је преживљавање проблем, не можемо очекивати од људи да се осврну и обрате пажњу на природу. Велики број људи заправо живи захваљујући рудницима и електранама и то представља велики проблем када је у питању прелазак на тзв. „зелену енергију”. Потребно је да човек има довољно средстава да живи ‘нормално’, како би одлучио да купи електрична кола и тиме допринесе смањењу загађења. Надамо се да ће се тако нешто догодити у Србији у блиској будућности.

До тада, можемо макар понекад да користимо бицикл или пешачимо, на путу до школе/посла. Добро је и по нас и по околину.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име