Насловна Активизам и едукација Шта или ко је EcoHub?

Шта или ко је EcoHub?

3009
0
Време читања: 3 минута

У времену када загађење и угроженост животне средине представљају велике проблеме за цео свет, група младих људи у Београду, 2016. године основала је EcoHub. Окупљени око истог циља, а то је еколошки свесно и одговорно друштво, основали су непрофитно еколошко удружење, чија је главна мисија едукација најмлађих суграђана.

EcoHub тим

Еко-радионице и еко-ментори

Од 2017. године EcoHub реализује пројекат еколошких радионица у три основне школе на територији Београда,  ОШ „Данило Киш” која припада општини Вождовац, ОШ „Краљ Петар Први” и ОШ „Драган Ковачевић” у Старом Граду . Како је више глава увек паметније, у свој рад су укључили и волонтере: студенте екологије и сродних наука, али и све младе људе који воле рад са децом и заштиту животне средине. Они постају еко-ментори основцима и одржавају практичне еколошке радионице у свом одељењу једном седмично. На часовима, деца имају прилику да сазнају нешто ново о  очувању животне средине и схвате колико је природа важна за даљи развој и опстанак људске врсте на Земљи. Посебан изазов, како малишанима, тако и менторима, представљају различите теме које се из месеца у месец смењују, те су наши најмлађи до сада одгонетнули питања како је текла еволуција, зашто су диносауруси нестали, шта су то реликтне и ендемичне врсте као и многа друга.

Но, нису само деца та која стичу нова знања захваљујући EcoHub-у, већ и еко-ментори на крају циклуса радионица, који траје три месеца, постају богатији за једно ново искуство стечено у раду са децом и прегршт нових информација, што је и те како значајно за њихов даљи професионални развој. До сада су успешно реализована три, а полако се приводи крају и четврти циклус радионица, у којима је учествовало око 400 основаца и 80 ментора.

„ЕкоМанифест”

EcoHub ће у суботу 18. маја у 11 часова, на платоу испред Спортског центра „Милан Гале Мушкатировић” организовати јавну еколошку радионицу, под слоганом „Лансирај своје еколошко знање”,  где ће малишани из ОШ „Данило Киш” и ОШ „Краљ Петар Први” показати шта су до сада научили о заштити животне средине, а заинтересовани суграђани ће моћи да се упознају са радом организације EcoHub. Овом приликом позивамо све маме и тате, баке и деке, да доведу своје малишане, који ће имати прилику да се друже, цртају и уче о природи са вршњацима из основних школа. Такође, и одрасли ће моћи да сазнају нешто ново и провере своје знање из области екологије одговарајући на питања која су им основци уз помоћ еко-ментора припремили, док ће најуспешнији на поклон добити и неки од дечијих радова који су настали у току радионица, а представљају права мала уметничка дела. На „ЕкоМанифест” можете донети и металну амбалажу, конзерве и лименке, као и пластичне чепове, које ће преузети организације задужене за њихово прикупљање и рециклажу: „Свака лименка се рачуна – Србија” и „Чеп за хендикеп”, а чућете и нешто о самом процесу рециклирања.

IMG-20190504-WA0000.jpg

Сви знамо колико су деца важан део породице, а самим тим и целог друштва, и са колико ентузијазма нова знања преносе на своје родитеље, тако да са разлогом, захваљујући најмлађима, можемо да се надамо светлијој будућности за нашу животну околину.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име