Насловна Животни стил ЕCOEGG убруси

ЕCOEGG убруси

1427
0
https://www.facebook.com/ecoeggsrbija/
Време читања: 4 минута

Након што су се детерџент и омекшивач за веш прославили као иновативна решења за прање веша са минималним загађењем животне средине, компанија ECOEGG је одлучила да нас обрадује још једним производом који, како они наводе, чува природу. Овог пута, звезда ECOEGG-a су вишекратни периви убруси направљени од бамбуса, а ја сам ту да их тестирам.

Пре него што почнемо да причамо о вишекратним убрусима, осврнимо се на тренутак на једнократне убрусе да бисмо их упоредили са вишекратним и сазнали који су бољи за нас.

Једнократни папирни убруси су саставни део скоро сваке кухиње. Једно паковање убруса састоји се од око 100 листова који се налазе у пластичној кеси. Сваки лист представља једно практично решење за мрљу било ког типа која може да се јави у кући, па ко им не би одолео? Хајде сада да замислимо једну срећну ситуацију која долази након куповине убруса – отварање паковања и коначно коришћење. Обично на било ком месту покидамо пластичну кесу, бацимо је у канту за смеће и поставимо наше убрусе на место које је лако доступно. Један убрус за брисање стола – бацање у канту. Један убрус за чишћење тањира – бацање у канту. По један убрус за сваког укућанина за време оброка – бацање у канту. Након неколико дана потрошили смо наших сто убруса и време је за куповину нових. 

За почетак, овај диван епитет „једнократни“ је изузетно примамљив, исто тако и обманљив и апсолутно нетачан. 

Судбина сваког једнократног производа је трајно загађење планете Земље. 

Свако пластично паковање завршава на санитарној или дивљој депонији, у води или земљишту са новом улогом – вишекратног загађивача. Уколико су убруси направљени од целулозе разградиће се након бацања, али убрзана потражња захтева већу прозводњу не само разградивих убруса већ и пластичних паковања.

Овај проблем увидела је и компанија ЕCOEGG. Због тога ми данас причамо о производу ове компаније, вишекратним убрусима у еколошком паковању.

Извор: Ecoegg 

ЕCOEGG убруси на тржиште стижу у папирном паковању. Први поен за ECOEGG. У паковању се налази 20 листова убруса. Сваки убрус може да се користи и до 85 пута, односно са једним паковањем добијате 1.700 практичних решења за мрљу било ког типа која може да се јави у кући ☺. Други поен за ЕCOEGG. Када се довољно запрља, убрус може да се опере и поново користи. Трећи поен за ЕCOEGG. Након 85 поновних коришћења убруса можете да га баците без гриже савести јер је направљен од бамбуса и биоразградив. Четврти поен за ЕCOEGG

Међутим, сама чињеница да су убруси направљени од бамбуса наводи нас да размислимо колико је ова производња заправо зелена”. Фабрике које се баве прерадом бамбуса претежно су лоциране у Кини. Прерађен бамбус се из Кине транспортује до земље која  врши производњу, углавном бродом, што изискује сагоревање горива и емисије гасова стаклене баште. Уколико постоји додатни извоз производа, као у случају ЕCOEGG убруса (Енглеска – Србија), емисија штетних гасова, односно угљенични отисак, се увећава. Колико поена да одузмемо ЕCOEGG убрусима?

Извор: Ecoegg 

У претходних месец дана, тестирала сам ЕCOEGG убрусе како бих могла да пренесем и лични утисак. Издвојила сам три убруса из паковања: један користим за брисање прашине, други за брисање обуће и трећи за брисање хране са тањира. Сваки се показао као успешан за брисање и прање и израчунала сам да сам само у једној недељи због њих смањила количину смећа са бачених 35 убруса на 0. Такође, након коришћења овог прозвода рекла бих да ме више подсећа на трулекс крпу него на убрус, баш због перивости и вишекратног коришћења. Како стоји у упутству за коришћење, убруси се перу на 40 степени Целзијусове скале, те сматрам да не би требало један убрус користити за више намена, чак ни након прања. На пример, убрус који сам користила за брисање стола након прања на 40 °C никако не бих користила за брисање руку. 

Убрусе и друге призводе компаније ECOEGG можете да поручите путем друштвених мрежа (@organiccentersrbija) или да купите у Меркатору, Letoshop, Маслини, Just Organic, Jungle Baby, Nature Siberic, Здравологији и Organic House.

Извор: Ecoegg 

За сам крај, закључићу да ни једнократни ни вишекратни убруси које сам упоредила нису идеални. Оно што би било идеално у овом случају је комбинација ова два производа – убрус које се прави од биоразградивог материјала у папирном паковању чија се производња врши локално, евентуално на нивоу једне државе. На крају крајева, уколико  осећате грижу савести након бацања пластичног паковања убруса, увек можете користити памучне периве крпе које се призводе у вашој земљи. 

Позивамо и вас читаоце да испробате ЕCOEGG производе и да нам обавезно јавите утиске. 🙂 

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име