Насловна Животни стил Шта су еко теретане и како изгледа тренинг инспирисан природом?

Шта су еко теретане и како изгледа тренинг инспирисан природом?

2531
0
Време читања: 3 минута

Еколошко пословање је последњих неколико година веома актуелно у целом свету и чини се да се све вредније и активније ради на пројектима који служе за побољшање животне средине. С обзиром на то да су теретане простори који служе како би се промовисао здрав начин живота, као логична се намеће потреба да баш теретане посебно морају да воде рачуна о екологији и животној средини. 

Због тога је у модерном свету све заступљеније имплементирање концепта еколошких теретана, које промовишу вежбање у еколошки прихватљивим условима. Циљ еко теретана јесте да подигну свест својих корисника и истакну им важност употребе природних материјала, који не штете животној средини. Осим тога, велика предност еколошки оријентисаних теретана јесте та да вежбање у природном окружењу доприноси бољем стању организма. Но, кренимо редом и упознајмо се са самим појмом еколошке теретане и тиме како изгледа тренинг у природном окружењу.

Како изгледају еко теретане и због чега су важне?

Теретане су ту како би промовисале здрав начин живота, па је у складу са тим веома важно да се оне прилагоде еколошком концепту који диктира услове вежбања и боравка у теретанама. Еко теретане, тзв. natural (eko) gyms су већ заживеле у целом свету, а корисници су добили прилику да вежбају у амбијенту који је сагласан са природом. 

Чини се да на нашим просторима не постоји довољно теретана које промовишу овакав вид тренинга, мада се у Београду може пронаћи неколико њих које раде на концепту еко-тренинга. Један од светлих примера јесте теретана која користи кардио опрему која се напаја енергијом коју чланови троше током тренига, а све у циљу смањивања утрошка електричне енергије и заштите природе. 

Еколошке теретане су сјајан начин да се споји брига о здрављу и телу са бригом о животној средини, а овај концепт наишао је на одобравање и на нашим просторима. У еко теретанама фокус се ставља на ентеријер који подразумева уградњу биљака и биљних материјала у целокупно окружење – зидове, подове, намештај. Овакав ентеријер, осим што је у складу са природом, значајно доприноси умањењу стреса, али и побољшању когнитивних функција и бољој фокусираности на рад. Поред тога што је простор окружен зеленилом, справе у овим теретанама су направљене од дрвета. 

Подразумеване машине у теретанама замењене су алтернативним справама, као што су: вреће са песком, канапи, лопте, шипке, греде и тегови. Сви ови додаци за вежбање израђени су од природних материјала као што су дрво, бамбус, гума, кожа и платно. Осветљење је такође важно прилагодити природном светлуи инсистира се на што мањој употреби вештачког осветљења.

Шта подразумева тренинг у еко теретанама?

Еколошке теретане подразумевају иновативне приступе фитнесу, тако што промовишу природан начин вежбања тежином сопственог тела, са мало помоћи осталих реквизита, који би такође требало да буду у складу са природом. 

Тренери у оваквим теретанама инсистирају на тренингу који је најздравији за људски организам, а који укључује скакање, пузање, превртање, као и примену основних вежби за изградњу мишића (чучњеви, склекови, трбушњаци, издржај). 

Многи тренинзи у еколошки оријентисаним теретанама инспирисани су популарним активностима као што су вожња бицикла, кикбокс, трчање, аеробик, пилатес, јога. Важно је искористити пун потенцијал свог тела вежбама које оптерећују мишиће онолико колико је потребно да би се они обликовали и учврстили. 

Предности вежбања у еколошким теретанама

Предности вежбања у еколошки уређеним теретанама су вишеструке и много више значе појединцима од обичних теретана, које су често загушљиве. У таквим теретанама вежбачи се осећају као да су у непријатном затвореном простору који је препун материјала који нису повољни по животну средину

Ваздух у еко теретанама је прочишћен и омогућава вежбачима да осете максимални доживљај природе у свом окружењу. Вежбање на меканим материјалима, попут траве или земље је здраво за кичму и благотворно делује на психу. Зеленило којем је украшена теретана побољшава ментално здравље, те се приликом вежбања човек на најбољи начин ослобађа од стреса којим је свакодневно окружен.

Еко теретане су добар пример како се може живети и радити у складу са природом. Због тога је веома битно да сви ми као појединци покажемо заинтересованост за мењање света набоље, нарочито ако се фокусирамо на то какви су нам ваздух, вода и градско окружење, као и просторије у којима највише боравимо.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име