Насловна Животни стил ЕУ објављује рат – пластици!

ЕУ објављује рат – пластици!

1832
5
Брисел планира „велико чишћење Европе”. План је да до 2030. године сва амбалажа буде погодна за рециклирање или поновну употребу.
Време читања: 3 минута

Након одлуке кинеских власти да прекину увоз отпада из Европске Уније, Брисел је хитним поступком изнео стратешки план борбе против пластике и модернизовање пластичних производа који ће помоћи да се Европа очисти од овог све већег проблема. Овај план обухвата кажњавање великих компанија уколико користе нерециклирани материјал или материјал неподобан за рециклажу. Такође, овиме ће се и осавременити тренутна производња пластичних производа улагањем 350 милиона евра у научна истраживања.

Франс Тимерман, бивши холандски дипломата, изјавио је да ће се концентрисати на избацивање пластике за једнократну употребу, као на пример боца „живописних боја” које се не разграђују, једнократних чаша за кафу, поклопаца, пластичних кашичица за кафу, прибора за јело и пластичних паковања за брзу храну.

„Пробуди се и удахни отпад”, покрет умањења коришћења једнократних чаша за кафу.

Цитирајући истраживање од претходних година, Тимерман је изјавио да ће за 50 година у мору бити више пластике него рибе и без обзира што смо свесни, не чинимо ништа поводом тога. „Ако би деца знала које су последице једнократних пластичних сламчица за сок, на пример, можда би и она сама прешла на употребу картонских сламчица или би у потпуности укинули коришћење пластике! Удавићемо се у пластици ако не урадимо ништа по том питању. Колико милиона сламчица се користи свакога дана широм Европе? Мојој деци је било потребно објаснити једном које су последице коришћења пластике и они сада у кафићима траже да добију папирне сламчице, а уколико њих нема, не користе сламчице уопште. Све је само ствар навике.”

Он је додао и да је један од проблема и убеђивање потрошача да им једнократна пластика није потребна, али је оптимистичан да ће људи разумети проблем и прихватити решење.

Део стратегије је и увођење папрених пореза компанијама које инсистирају на једнократној амбалажи, чиме ће и те компаније морати да промене начин пословања.

Извор: Reve-en-Vert

Када је у питању наша земља, према речима Филипа Радовића, директора Агенције за заштиту животне средине, Србија се на годишњем нивоу затрпа са чак девет милиона врећица за једнократну употребу: „Звучи невероватно, али пластичне кесе користимо свега неколико минута, од продавнице до куће, а потребно је неколико стотина година да се свака од њих разгради.”

Према његовим речима, сваки човек у просеку искористи 60 до 100 кеса годишње. Иако је Србија усвојила европску легислативу о субвенцијама за биоразградиве кесе, Радовић напомиње да се те субвенције злоупотребљавају: „Сада је потребно да те законе спроведемо до краја, јер је чак и површна контрола показала да долази до злоупотребе ових субвенција.”

Он објашњава да су проблем такође и велики трговински ланци у Србији, као и мале радње у комшилуку, које немају законску обавезу да понуде биоразградиве кесе: „Поред грађана морамо да информишемо и велике фирме о значају еко-кеса и мотивишемо их да их употребљавају. То је веома тешко без санкција или економске рачунице.”

Можда не можемо да решимо проблем пластике у свету, или чак у Србији, али оно што можемо сами да урадимо током следеће куповине, јесте да се запитамо – да ли нам заиста треба кеса? Да ли могу да понесем цегер, и да ли ми стварно треба сламчица у нес кафи? 🙂 И истина је да немамо регулацију и ресурсе ЕУ да објавимо пластици рат, али за сад можемо макар да не разговарамо с њом.

5 КОМЕНТАРИ

  1. U pravu si. Kese su smrt, slamcice takodje. Moje pitanje- koliko dnevno popiju evropski i srpski japiji kafa za poneti?. I u cemu nose tu kafu??

    • Nažalost, kafe za poneti su takođe veliki problem i kod nas i u svetu. Mada je ovaj problem primećen I uključen u evropsku regulaciju. A mi, mi možda možemo da se držimo naših principa i da kafu pijemo polako, kad sednemo da se ispričamo s društvom, porodicom ili prijateljima, a ne ovako “s nogu” 🙂

  2. Ја се трудим да продавцима у продавницама објасним да ми кесе НЕ ТРЕБАЈУ, али они су толико упорни у свом науму да ми робу убаце у кесу и пре него што стигнем да кажем да имам своју ПЛАТНЕНУ кесу (цегер).

    • Слажем се, и тако наизглед једноставан лични пројекат не коришћења кеса може да буде изузетно исцрпљујућ. Једном сам добила коментар и: “Па не видим проблем, стави са све кесом у торбу”. Али можемо да “освајамо” једну по једну продавницу. Продавци из продавница у којима најчешће купујемо моја породица и ја су се некако навикли после неколико месеци убеђивања. Важе се и мале победе. 🙂

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име