Насловна Живи свет Фугу риба – отров и специјалитет

Фугу риба – отров и специјалитет

12267
0
Време читања: 3 минута

Вероватно је већина нас негде видела фотографију рибе која је карактеристична по свом еластичном трбуху који може да напумпа када се осети угроженом. Има одличан вид што јој помаже да на време уочи плен или непријатеља. Иако је веома спор пливач, у тренуцима опасности испољиће велику количину енергије како би побегла. Ако је предатор превише близу, риба ће усисавањем воде надувати свој стомак и тако онемогућити нападача да чељустима обухвати њено лоптасто тело.

Припада фамилији Tetraodontidae, због своја четири зуба, од којих се два налазе у горњој, а два у доњој вилици. Зуби Tetraodontidae никада не завршавају свој раст, јер се троше приликом дробљења чврсте љуштуре ракова и мекушаца којима се риба храни. Око 120 врста ове рибе насељава тропске и суптропске области. Највише врста су становници мора, док их нешто мање живи у слатким и бракичним водама (подручја на којима се мешају слатка и морска вода). Величина тела може бити свега неколико центиметара па све до неколико десетина центиметара. Све врсте су веома осетљиве на загађење воде. У Јапану је позната као фугу риба, што на јапанском значи ,,речна свињаˮ. Међутим, није интригантна само због свог необичног изгледа, већ и због отрова који се налази у њеној јетри, кожи и јајницима – реч је о тетродотоксину.

Извор: https://www.petmd.com/

У мембрани надражљивих ћелија (као што су чулне, нервне, мишићне и жлездане ћелије) постоје јонски канали кроз које натријум улази у ћелију, обезбеђујући настајање и простирање нервног импулса. Када се тетродотоксин веже за неки од натријумових канала, он омета његово функционисање и спречава простирање нервног импулса, што доводи до парализе мишића и престанка дисања. TTX (тетродотоксин) је неуротоксин који је 1200 пута смртоноснији од цијанида, тако да количина која се налази у једној јединки може да убије 30 одраслих особа. Противотров још увек није пронађен, а да ли ће жртва преживети тровање зависи од количине унетог отрова. Шансе за смртни исход су мање ако се особа прикључи на апарате који ће вршити функцију плућа и крвотока док се из тела не излучи сав токсин.

Друга необична ствар је то што је фугу, и поред своје токсичности, јестива. Наиме, у Јапану представља прави специјалитет чије је припремање регулисано строгим правилима. Токсин се из рибе не може одстранити кувањем или замрзавањем, већ само механичким уклањањем делова тела који га садрже, за шта је потребно да кувар поседује сертификат за припрему овакве хране. У случају да се нађете у ресторану у коме служе сашими од фугу рибе, инсистирајте да се уверите да ли кувар има лиценцу. Да бисте пробали неки од специјалитета, осим храбрости, треба вам и већа сума новца, јер само једна порција кошта између сто и двеста америчких долара, док је продаја целе рибе у продавницама забрањена.

Колико је фугу риба интересантна људима из целог света говори и то да је своје место нашла у епизоди цртане серије ,,Симпсоновиˮ, када је главни јунак, неспретни Хомер Симпсон, у јапанском ресторану конзумирао суши од неочишћене фугу рибе, а занимљива је била и редитељу руске игране серије ,,Кухињаˮ где је шеф кухиње Виктор Баринов са својим куварима имао задатак да је припреми за специјалног госта.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име