Насловна Живи свет Биљке Да ли је гимпи гимпи најопаснија биљка на свету?

Да ли је гимпи гимпи најопаснија биљка на свету?

1960
0
Време читања: 3 минута

Гимпи гимпи: запамтите ово име, или још боље, запамтите изглед ове биљке. И не прилазите јој.

Гимпи гимпи (Dendrocnide moroides) је вишегодишња биљка која долази из породице коприва, може да нарасте од три до десет метара у висину, а стабљика, гранчице, петељке, листови и плодови су прекривени бодљикавим, отровним длачицама.

Да, отровним!

Стабљика увеличана под микроскопом
Извор: www.advances.sciencemag.org

Срећом, на ову врсту коприве можете наићи само ако се нађете у Аустралији. Овај континент је познат по убитачним животињама – тамо се налази све од најотровнијих паука преко змија до великих белих ајкула, али ево, гимпи гимпи показује да ни флора не заостаје по репутацији.

За велике листове у облику срца који красе ову биљку можда никада не бисте рекли да могу да изазову толико бурне реакције које у неким случајевима могу довести и до смрти, али приче које круже Аустралијом биле су довољне да заинтересују биологе и друге научнике. 

Опасни сусрети

Постоји много анегдота и највероватније преувеличаних прича о сусретима људи и животиња са гимпи гимпијем, од оних које сведоче о коњима који су због опекотина неконтролисано трчали и прелетали преко литица, до војника који је користио лист гимпија као тоалет папир, да би се на крају убио због неиздрживог бола. Претпоставља се да друга прича није истинита јер би тај исти војник испустио лист из руке чим би га убрао, с обзиром на то да је бол тренутна и јака.

Биолози који су испитивали биљку у свом природном станишту страдали су од самог стајања у њеној близини. Упркос маскама и рукавицама, јављали су се различити алергијски одговори – од кијања преко цурења крви из носа, до отицања капака. 

Зашто је гимпи гимпи толико опасан?

Научници са Института за молекуларну биологију у Квинсленду открили су да се у отрову ове биљке налазе неуротоксини који су по саставу пептиди јако слични онима које испуштају пауци и шкорпиони.

Они који су преживели сусрет са овом биљком кажу да се бол шири великом брзином и траје изузетно дуго – понекад чак и месецима. Због опасног и неиздрживог бола, жртве готово увек буду хоспитализоване, а болнички извештаји говоре да пацијенти захтевају интензивну негу 36 сати, да често не реагују ни на морфијум и да осећај бола, пецкања и други симптоми трају и недељама након отпуштања из болнице.

Реакција на кожи након убода
Извор: www.advances.sciencemag.org

Захваљујући храбрим научницима, знамо да легенде о самоубистивма изазваних гимпи гимпијем нису тачне. Исто тако, знамо да ова биљка заиста изазива несносне болове и агонију која траје недељама. Зато, добро пазите где стајете уолико се нађете у некој аустралијској прашуми.

Сигурно знате да се на интернету све може наћи, па се то односи и на семенке ове биљке. У разлоге због којих би неко држао или поклонио некоме “мало опаснији кактус” нећемо улазити, али ето, могуће је одгајати ову биљку и у кућним условима. Све што вам треба je прозрачно, топло место у кући или стану. Гимпи гимпи воли влажан ваздух, растреситу земљу и редовно посипање ђубривом које је богато азотом, а оно што има заједничко са већином собних биљака је да јој не прија директна сунчева светлост! 

Пре него што се одлучите за гајење ове, или било које друге eгзотичне биљке, имајте на уму да уношење свих биљних врста у пределе који им нису природно станиште може бити опасно. Њихов утицај на окружење може бити погубан за друге биљке, животиње и људе. На пример, због недостатка природних фактора који би држали популацију на оптималној бројности, биљке се могу проширити и заузети место другим биљним врстама. Ово доводи до угрожавања природне равнотеже, што оставља последице по здравље целог екосистема. 

Не треба се играти са природом! 

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име