Насловна Живи свет Животиње Од барских гладијатора до акваријумских атракција

Од барских гладијатора до акваријумских атракција

1018
0
Време читања: 3 минута

Златна рибица испуњава жеље, док риба кловн по потреби мења пол, а уз то је и протагониста популарног цртаног филма “У потрази за Немом”. 

Моје питање за вас је, шта бисте рекли о рибицама на сликама испод?

Верујем да ћете се на први поглед одушевити разноврсношћу упечатљивих боја које ове рибе могу да поседују, као и њиховим нежним перајима. На те, очигледне, карактеристике слободно можемо додати и интелигенцију, с обзиром на то да могу да препознају свог власника, па чак и да буду трениране за неке једноставне трикове, попут проласка кроз обруч. Имајући у виду ове податке, да ли бисте ми поверовали када бих вам рекла да се технике борбе ове рибице помињу као стратегија у чувеном филму о Џејмсу Бонду из 1963. године, “Из Русије с љубављу”?

Даме и господо,
борац.

Betta splendens, односно сијамска риба борац, данас је популарна на потпуно другачији начин него раније — она плени својим изгледом. Када бисмо се вратили на сам почетак XIX века, вероватно не бисмо препознали нашег борца. Зашто? Из разлога што је тада ова рибица заиста и била прави борац. 

Знатно мањег опсега пераја и прљаве зеленкасто-браон нијансе, рибе борци су некада узгајани искључиво због потреба такмичарских борби. Пореклом су са Тајланда (некадашњег Сијама), из Индонезије, Вијетнама, Малезије и делова Кине. Управо су деца са простора јужне Кине 1800-их година почела да сакупљају рибице у пиринчаним пољима, воденим јарцима, па и стајаћим барама, сакупљају их на једно место и посматрају њихове борбене способности. Именовани су чак и сеоски шампиони. 

Временом се дечја игра претворила у озбиљне такмичарске мечеве под називом “плакат” (срп. цепање, грижење рибе). Борци су почели да се специјално узгајају за потребе окршаја, због чега су и њихови мечеви, од првобитних пар минута, продужени и до по пар сати. Победник се није проглашавао на основу нанетих рана, већ на основу храбрости и спремности рибе да настави борбу. Такмичење је постало толико озбиљно да су неки мушкарци стављали огромне своте новца, своја имања, па и супруге или друге чланове породице на коцку. На овакве реакције грађана ни краљ Сијама није био имун, због чега је одлучио да регулише и опорезује такмичења, али и да лично крене са узгојем бораца.

Пред сам крај XIX века, борци су постали атракција у многим земљама, попут Немачке и Француске, док су 1910. први пут виђени и у САД. 

Данас је популарност ових рибица добила сасвим другачији облик, захваљујући идејама модерних узгајивача. Акценат се са борбености пребацио на живописне боје. Наиме, борци у дивљини своје боје попримају једино у случајевима када су узнемирени. Ову особину су узгајивачи успели да искористе и учине трајном, па су тако селекцијом развили широк спектар боја и нијанси данашњих бораца — црвену, плаву, наранџасту, црну, розе, беж, па и белу. Узгајивачи су унапређивали шаре бораца, па је тако настала, можда и једна од најпознатијих, “лептирова” шара — тело борца је једне, док пераја красе две или више различитих боја. Такође су радили и на модификацији облика репних пераја бораца. Најпознатији изглед пераја јесте када се оно савија и спушта, на начин да вам може заличити на вео. Ради се и на увођењу истог спектра боја и код женских јединки, које су, још увек, много једноставнијег изгледа.

„Вук длаку мења, али ћуд никада“. Исто се може рећи и за борца јер, колико год узгајивачи радили на његовом физичком изгледу, ратоборни гени мужјака не нестају. Не верујете? Модерни ринг за борца је акваријум, тако да пазите уколико се одлучите да убаците ову егзотичну рибицу у веће друштво. Заправо је боље да их уопште не спајате са другима. Обезбедите простор само за њу и уживајте у чарима ове фасцинантне рибице.

Извори:
https://bettafishcenter.com/betta-origins.shtml
https://www.itsafishthing.com/the-history-of-betta-fish/

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име