Насловна Свет око нас Ваздух Грађанско мерење загађења у Ваљеву

Грађанско мерење загађења у Ваљеву

1695
0
Време читања: < 1 минут

У Ваљеву је јуче прорадила грађанска мрежа за мерење аерозагађења. Након постављања више сензора на више локација у нашем граду, омогућено је мерење присуства честица прашине у ваздуху и обавештавање о аерозагађењу у реалном времену. Подаци које прикупља грађанска мрежа у Ваљеву се могу преузети на сајту https://sensor.community/en/. Такође, подаци са грађанских мерних станица из Ваљева се могу очитати и на андроид апликацији AirCare. Ваљево се тако придружило грађанском мерењу ваздуха које се организује у Србији и целом сету уз помоћ глобалне мреже Sensor Community.

У овом тренутку у нашем граду се уз помоћ приручних уређаја мери концентрација суспеднованих честица PM10 и PM2,5 на укупно седам локација. Сензори се налазе у насељима Брђани, Попаре, Горић и Колубара 2, те једна у Пантићевој улици. Две приручне мерне станице постајале су у Ваљеву и раније, једна на углу Пантићеве и Хајдук Вељкове улице, а друга у селу Буковица.

Грађанска мрежа за мерење квалитета ваздуха има за циљ да подстакне јавност да се заинтересује за квалитет живота у непосредном окружењу. Неформална мрежа не може да замени званичну мрежу која омогућава сертификоване податке. Грађанско мерење треба да подстакне органе јавне власти да што пре омогуће јавности благовремену и потпуну информацију о загађењу ваздуха. Очекујемо да надлежни органи систематски предузимају мере како би се смањило аерозагађење у Ваљеву, заштитило здравље људи  и поправио квалитет живота.

Грађанска мрежа у Ваљеву покренута је захваљујући помоћи организације „Београдска отворена школа“ и неформалној групи „Еко Стража“

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име