Насловна Активизам и едукација Гретина порука свету

Гретина порука свету

2030
2
Време читања: 3 минута

Датума 15.12.2018. године завршена је двадесет и четврта конференција Оквирне Конвенције о Климатским Променама. Конференција је трајала тринаест дана и одржавала се у пољском граду Катовице.

За конференцијском говорницом нашли су се многи познати активисти и ауторитети за тему климатских промена, попут Ал Гора и Сер Дејвида Атенбороа, а прочитана је и порука четрнаестог Далај Ламе упућена свим учесницима конференције. Ипак, већина се слаже да је најснажнију поруку и највећи утисак у свом говору оставила петнаестогодишња Грета Тунберг.

Грета је млада активисткиња из Шведске која је тек одскора доспела у жижу јавности тако што је одбила одлазак у школу док не прођу парламентарни избори у Шведској из револта због до сада незапамћених топлотних таласа и шумских пожара у њеној земљи. До избора протествовала је сваког дана испред зграде парламента са захтевима да Шведска испуни циљеве договорене у Париском Споразуму и смањи емисије угљен-диоксида у атмосферу.

Порука коју је носила „Skolstrejk för klimatet“ у преводу значи „Школски штрајк за климу“. Након избора, наставила је са протестима сваког петка и успела је да привуче на себе пажњу целог света, али и да покрене лавину школских штрајкова широм Земљине кугле.

Подршка грађана Шведске Грети Тунберг

Датума 04.12.2018. одржала је снажан говор за говорницом Уједињених Нација у Катовицама.

У наставку текста преносимо вам превод транскрипта Гретиног говора.

„Зовем се Грета Тунберг. Имам петнаест година. Долазим из Шведске. Говорићу у име  климатске правде.

Многи људи кажу да је Шведска само једна мала земља и да није битно шта ми радимо. Али ја сам научила да никада не можеш бити толико мали да не можеш да направиш разлику. И да, ако неколицина деце може да доспе на насловне странице широм света само због тога што не иду у школу, онда замислите шта бисмо могли да урадимо сви заједно ако бисмо то заиста желели.

Али да бисмо то постигли, морамо да говоримо јасно, без обзира на то колико непријатно може бити. Ви само причате о вечном зеленом економском расту јер сте превише уплашени да постанете непопуларни. Говорите о померању унапред користећи исте лоше идеје које су нас и увалиле у ове невоље, чак и када је једина разумна ствар која може да се уради повлачење ручне кочнице. Ви нисте довољно зрели да кажете онако како јесте. Чак и тај терет остављате на нама, деци. Али мене не интересује популарност. Интересује ме климатска правда и живот на нашој планети. Жртвоваћете нашу цивилизацију зарад прилике да веома мали број људи настави да згрће огромне количине новца. Жртвоваћете читаву биосферу само да би богати људи у земљама попут моје могли да живе у раскоши. Патња већине је оно што плаћа за раскош мањине.

Године 2078. прославићу мој седамдесет пети рођендан. Уколико будем имала деце, можда ће провести тај дан уз мене. Можда ће ме питати о вама. Можда ће ме питати зашто нисте учинили ништа онда када је било времена да се нешто учини. Кажете да изнад свега волите вашу децу, а ипак им крадете будућност пред очима.

Док се не усредсредите на оно што мора бити урађено, радије него на оно што је политички могуће, неће бити наде. Не можемо да решимо кризну ситуацију уколико је не третирамо као кризну ситуацију. Фосилна горива морамо да оставимо у земљи, и да се усредсредимо на једнакост. И aко је немогуће пронаћи решења у оквиру система, можда би требалo да променимо сам систем.

Нисмо дошли овде да молимо светске лидере да почну да брину. Игнорисали сте нас у прошлости и игнорисаћете нас опет. Понестало вам је изговора, а нама понестаје времена. Дошли смо овде да вам ставимо до знања да промене долазе, свиђало се то вама  или не. Права моћ припада народу. Хвала вам”.

2 КОМЕНТАРИ

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име