Насловна Вести Млади спремни за промене у корист људи и природе!

Млади спремни за промене у корист људи и природе!

632
0
Време читања: 3 минута

Београд – WWF је добио још три победничке одрживе, зелене идеје на управо одржаним хакатонима у оквиру пројекта Панда Лабс јуниори за праведну транзицију. Три победничка тима представила су иновативна, доступна и самоодржива решења заснована на природи и тако освојили пут на регионалну конференцију у Охрид где ће своје идеје разменити са победницима из Бугарске, Црне Горе и Северне Македоније.

Хакатони су замишљени као круна два циклуса едукације осмишљене за ученике средњих школа из Обреновца и студенте факултета на тему одрживих решења у процесу праведне транзиције. Педесет и пет учесника је било подељено у 9 група, од којих су по три групе давале идејна решења на следеће теме: Обновљиви извори енергије, Технолошке иновације као вид борбе са климатским променама и Смањење коришћења енергије и ресурса. Имали су 24 часа да дају своје решење тако да буде еколошки и економски одрживо, осмисле презентацију и представе је члановима жирија.

На хакатону Обновљиви извори енергије победила је идеја Зелени извор – одрживи ресторан који ће бити снабдеван рибом из сопственог рибњака и поврћем из сопствене баште, а све након што се у оближњи загађени поток уграде филтери за пречишћавање воде.

За тему другог хакатона, Смањење коришћења енергије и ресурса, победничка екипа је представила идеју Обреновац компостира у оквиру једне локалне заједнице која би као главне учеснике умрежила комунално предузеће и грађане. Комунално предузеће би обезбедило место за компостирање и одвожење биоотпада и зарађивало од продаје хумуса, а грађани би за одређену количину сакупљеног биоотпада били награђени умањењем рачуна за комуналне услуге.

Идеја Пречишћавање кише у градовима била је најбоља у оквиру теме Технолошке иновације као вид борбе са климатским променама. Идеја је да се прикупи кишница која је из атмосфере већ загађена честицама из издувних гасова и да се затим користи за наводњавање засада хортензија или мискантуса који су природни упијачи штетних материја. Засади су првенствено намењени површинама у оквиру школа и јавних установа.

„Научили смо много током ове две године на вебинарима, семинарима и предавањима у школи и на терену у оквиру Панда Лабс пројекта, препознали смо да је важно да мислимо о другим решењима за добијање енергије као и да развијамо еколошке идеје које у исто време јесу и економски исплативе. Биће тешко натерати људе да те идеје прихвате у да почну да размишљају у правцу у коме мислимо и ми, али ми ћемо покушавати. Мислимо да је могуће уколико се потрудимо и објаснимо људима да смо сви одговорни“ рекле су Анђела Нађ, Јована Михаиловић и Теодора Стефановић приликом представљања победничких решења.

На крају дана, стручни жири у саставу: Стефан Милић, председник ЦЕРОБ-а (Центар за едукацију и развој омладине Београда), Душко Крстић из Канцеларије за младе ГО Обреновац, и Горан Врељански пројектни менаџер WWF Адрије, оценио је идеје свих тимова на основу квалитета понуђеног решења, њихове иновативности, квалитета презентације и тимске сарадње и изабрао најбоље решење.

„Током ове две године радили смо са више од 100 средњошколаца и око 50 студената и на неколико нивоа обрадили процес праведне транзиције. То практично значи да су сви усвојили да прелазак на обновљиве изворе енергије не значи само укидање коришћења фосилних горива и увођење алтернативних модела, већ укјључује и социолошку компоненту тј. људе. Бригу за њихов економски опстанак, опстанак њихових породица и професионални развој“, истакао је Вања Јакшић, пројектни менаџер на Панда Лабс пројекту.

Пројекат Панда Лабс Јуниори за праведну транзицију је регионалног карактера, реализован је током ове и прошле године у сарадњи са организацијама из Северне Македоније, Црне Горе и Бугарске. Радили смо на едукацији средњошколаца и студената, сарађивали са стручњацима из области енергетске ефикасности из земље и региона и заједно тражили решења како да се бавимо “зеленим” предузетништвом. Циљ нам је развијање мреже младих предузетника који ће у процесу енергетске транзиције своју шансу за опстанак и запослење тражити у својим локалним заједницама у области зелене економије и заједно допринети постизању циљева одрживог развоја.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име