Насловна Занимљивости Хаљином против загађења

Хаљином против загађења

2325
0
Време читања: 4 минута

Данас имамо прилику да попричамо са Мирјаном Којадиновић. Дипломирани менаџер у туризму, ИТ индустрији, бивша манекенка и поносна мама прошле године је осмислила и покренула веома занимљив пројекат под називом „Хаљина на дан“. Она ће нам објаснити о чему се заправо ради и како је то хаљина повезана са екологијом.

Поздрав драга Мирјана, хвала ти што си пристала на интервју за ЕкоБлог. Можеш ли укратко да нам представиш шта је то заправо „Хаљина на дан“?

Топли поздрав и за вас и за све читаоце. Драго ми је да има још нас који искрено бринемо о екологији.

„Хаљина на дан” је пројекат за жене које би да, поновном употребом свечане гардеробе тј. изнајмљивањем венчаница и свечаних хаљина, смање загађење које долази од стране модне индустрије и да буду економичне, а да не умање своју појаву, него да, напротив, сваки пут заблистају у новом руху.

„Хаљина на дан” такође омогућава дамама да изнајме своју свечану гардеробу коју су обукле само једном или два пута и да тако додатно допринесу кућном буџету.

Где све можемо видети и испробати хаљине које су на располагању?

Велики део понуде можете погледати на Инстаграм страници @haljinanadan као и на Фејсбук профилу Хаљина на дан

Целокупна понуда је у салону. Увек препоручујем да свратите у салон и да пробате, али практикујемо и онлајн поручивање. За сада je једина локација салона у Новом Саду у Дунавској улици број 8. Салон је у најужем центру града и најлепшем пасажу. Отворен је понедељком од 9 до 16 часова, а од уторка до петка у периоду од 10 до 18 часова. Такође можете и заказати свој термин било када.

Ко то све може бити део овог пројекта и шта је за то потребно? 

Заиста свако, од бебице и хаљиница за крштење па до госпођа у зрелијим годинама. 

Услов је послати фотографију или свратити са хаљином до салона где бирамо шта се слаже са концептом. Хаљина мора бити чиста и опеглана, наравно без оштећења.

За који узраст су углавном хаљине намењене?

Као што сам већ поменула „Од колевке па до гроба” или „за све од 7 до 77″. Волела бих да имамо више хаљина у величинама 44, 46, 48…

Тренутно на твом фејсбук и инстаграм профилу постоји посебна акција за матуранткиње, можеш ли нам рећи о чему се ту ради?

Данас је матура прави бал. Ја се моје сећам јер сам розе вештачке нокте прелакирала у црно како бих возом стигла на концерт Металике у Београду дан касније. Данас је осим ексклузивне хаљине неопходна професионална шминка, фризура, нокти. Не могу то сви да приуште. Али са одговарајућом хаљином умем да направим чудо од жене.

У Хрватској је пре пар година одрађена сјајна акција поклањања својих матурских хаљина девојчицама којима је то потребно. По угледу на тај сјајан и успешан пројекат дошла сам на идеју да урадимо исто, али да уместо поклањања – изнајмимо. Па ћемо моћи сваке следеће године све поновити, ако ништа онда барем са тим истим хаљиницама.

Одакле уопште идеја за покретање овог посла?

Није дошла преко ноћи. Најпре, када сам се удавала шила сам венчаницу коју ћу „поново моћи да носим”. Наравно да прилике није било. Касније, другарица је поменула како је посао са венчаницама уносан, па сам погледала цене изнајмљивања и скаменила се. Ко у Србији са, тада, просечном платом од 300-400 евра може да приушти себи венчаницу од 300 до 1000 евра?

Најбитније остављам за крај, а то је моја искрена забринутост за ову нашу Земаљску куглу. Документарни филм The true cost је био прекретница. Погледајтe га! Извући ћу само једну информацију, а то је да је модна индустрија, ткз. fast fashion, други највећи загађивач, одмах након нафтне индустрије!

Колико сматраш да је „Хаљина на дан“ битна са еколошког аспекта?

На скали од 0 до 10?

За мене 9, јер је моја, јер је освестила неке људе да НОСЕ своју гардеробу. Бар 30 пута обући сваки комад. А у мору свеукупне екологије ми смо само капљица. План је да постојимо у свим већим градовима, да будемо логичан избор, свакодневница, да имамо и конкуренцију. Тада би били пуна чаша воде.

И за крај, шта би поручила дамама које ово читају, шта је најбитније да би оне блистале у свакој прилици?

Здравље. Осмех. Став. 

Хвала драга Мирјана, теби желимо пуно успеха у мисији „Хаљина на дан“, а нашим читаоцима да погледају само део хаљина које могу изнајмити за било коју прилику. Да ли је заиста потребно да за сваку свечаност купујемо нову тоалету да бисмо у њој заблистали само једном?

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име