Насловна Животни стил Корак ближе природи са Hiking Tour Serbia

Корак ближе природи са Hiking Tour Serbia

1576
0
Време читања: 6 минута

Када нам је потребан одмор, најбоље решење јесте одлазак у природу. Природа пружа све оно што у овом урбаном свету заборавимо, као што су мир или захвалност, али исто тако пробуди и сва наша чула. Једна од организација која се претходне и ове године истакла када је у питању повратак у природу, јесте Hiking tour Serbia. Представник организације и водич пешачких тура, Лазар Милошевић, одговорио је на неколико наших питања.

Како је дошло до идеје да започнете пешачке туре у Србији?

Идеја за покретање пројекта Hiking Tour Serbia настала је као одговор на све већу потребу нашег окружења за природом, бегом од суморне свакодневнице, као и многих других замарајућих фактора који, нажалост, данас чине саставни део наших живота. Hiking Tour Serbia само је део удружења Екотопиа које смо основали. План је да се бавимо екологијом, боравком у природи и њеним очувањем, едукацијом и одрживим развојем, као и многим другим активностима.

Колико је тешко започети нов посао, с обзиром на то да је управо туризам био јако нестабилан претходне године?

Клише је рећи да је сваки почетак тежак, али нама почетак и није био такав, с обзиром на то да смо као туристички водичи услед добро познате ситуације остали без посла и није нам преостало ништа друго но да радимо оно што волимо у мало другачијим околностима и од тога покушамо да направимо причу која ће имати вишеструки значај. Пустили смо корак, па ћемо видети до каквог врха ћемо стићи.

По чему се Ваше пешачке туре разликују и због чега су посебне? 

Наше шетње су намењене рекреативцима и почетницима, „нормалцима” који желе да сачувају здрав разум и себе, а све то у природном окружењу и ведрој атмосфери која је карактеристична за наше шетње.

Колико Србија има неоткривених предела? 

Нажалост, нисмо ни свесни колико је наша земља богата природним лепотама и шта све можемо у њој видети и доживети. Да ли ћете поћи на запад, север, југ или исток није ни важно јер ће вас у сваком крају сачекати и одушевити неки нови предео. Лазарев кањон је једно од места које ће вас дефинитивно освојити својом лепотом. Амазон Европе, како га још називају, највеће је станиште поскока у Европи. То не треба да вас уплаши јер смо ми шетали у периоду године када их је права реткост срести, а чињеница да ова врста ужива баш у тим крајевима говори о нетакнутој природи и њеним драгоценостима која заиста превазилази сва очекивања. Наравно, поред Лазаревог кањона, ту су и Стара планина, Ртањ, Увац као и мноштво других крајева који се у нашој земљи могу обићи, а ми смо имали прилике да неке и истражимо. Заиста је невероватан осећај када изнад вас током шетње пролети створење попут белоглавог супа или спознате лепоту и величину светог бора на Каменој гори. Многе ствари се не могу описати речима, тако да их једноставно морате доживети и осетити ту моћ природе која вас током шетњи окружује. Национални парк Ђердап је такође величанствен, те и тамо можете осетити чари Дунава, његове ширине, силу и моћ. Видиковац Плоче је топла препорука свима који се нађу у пролазу кроз ове крајеве. Одатле можете уживати у погледу на Мали и Велики казан и видети како Дунав просто кључа у том делу и због чега су баш овако назвали та места.

Какви су утисци групе када се заврши пешачење и шта је оно што на њих оставља најјачи утисак? 

О утисцима довољно говори чињеница да Hiking дружина из недеље у недељу расте. Нама је посебно задовољство чути њихове коментаре и одушевљење након сваке наше шетње или акције. Људи су импресионирани свим моментима које доживе на путовању или шетњи јер је атмосфера заиста опуштена и умирујућа. Заборави се на вести, свакодневницу која нас окружује, проблеме са којима се свако од нас сусреће. Једноставно, људи се повежу међусобно, уживају у смеху и природи, дишу пуним плућима и осете слободу. Често нам у последње време кажу како су им баш наше шетње помогле да забораве на пандемију и актуелне теме, те да смо им улепшали претходну годину и били једина светла тачка у њој. Помислимо да претерују у таквим изјавама, али смешак на нашим лицима знак је да је срце пуно и то нам говори да радимо праву ствар.

Поред редовно организованих обилазака природе, организујете и акције чишћења. Да ли људи постају свеснији колико је битно бринути о животној средини?

Природа је нешто што ће без нас моћи, али ми без природе нећемо дуго опстати. Људи тога постају свесни и ми смо веома поносни што смо кроз неколико „хајки на смеће”, како их ми називамо, успели да окупимо велики број људи и помогнемо природи да буде за нијансу чистија и лепша.

Велику пажњу посветили сте и томе да децу упознате са природом на занимљив начин, можете ли да опишете нов концепт Hiking Kids?

Hiking Kids је нешто посебно што смо успели да покренемо. Наши најмлађи од малих ногу уче о важности очувања природе, уживају у дружењу, боравку у природи, далеко од екрана, технологије, видео игрица и све то у природном окружењу и на свежем ваздуху. Организовали смо то на веома практичан начин. Родитељи или пратиоци малишана ступају у контакт са нама.. Контакт је објављен на нашим друштвеним мрежама и следећи корак јесте пријава, кажу нам колико њих долази и то је све, а на нама остаје да будемо креативни и пронађемо најинтересантнији начин да деци приближимо природу као и важност самог боравка у њој. Често смишљамо разне игре, рецитујемо им, постављамо питања како би их укључили у комплетну причу и, заиста, то функционише веома лепо. Клинци су презадовољни, а њихови родитељи још срећнији јер им деца уживају са својим вршњацима и из сваке шетњице излазе са неким новим познанством и причом о авантури тог дана. Њихови кометари и питања су нешто посебно. Увек пронађу начин да вам набаце осмех на лице и да вас одушеве својом креативношћу и маштом. Радујемо се свакој новој дечијој шетњи јер је то заиста нешто посебно у послу који радимо.

Како у овом тренутку сарађујете са другим организацијама?

Постоји велики број квалитетних и добрих организазија у нашој земљи. Једна од таквих коју морам истаћи је Покрет горана Војводине са којима смо у више наврата организовали акције чишћења, као и едукације о екологији и зеленом туризму на којима су они били предавачи.

Као водичу са великим искуством и знањем, колико Вам је изазовно представити Србију и све њене квалитете?

Леп је осећај презентовати своју земљу и њене лепоте. Недавно сам управо на једној од наших акција имао ту част и могућност да причам о крају у којем сам одрастао и који је део мене и моје личности, а то задовљство нисам могао доживети током туристичких тура које сам раније водио по иностранству и нисам ни сањао да се то може догодити, а догодило се и то управо због наше жеље да причамо о благу које природа вешто скрива. Људи су то осетили и заиста је било нешто посебно за мене.

За сам крај поред Hiking Kids, да ли имате још нешто у плану за наредни период?

Идеје се појављују готово свакодневно. Много тога имамо на уму, али не желимо да журимо јер, као и у нашим шетњама, циљ је да уживамо, дишемо, застанемо да ослушнемо песму птица или удахнемо мирис пољског цвета. Оно што остаје сигурно је да ћемо дати све од себе да ова прича траје јер мислимо да радимо добру ствар. Реакције су заиста невероватне и то је оно што нам даје ветар у леђа да ова шетња траје дуже од осталих.

За сам крај, желела бих да се захвалим Лазару, пре свега на извојеном времену и још бољем упознавању са пределима наше земље. Уколико желите да искористите лепо време, можете га провести управо са Hiking Tour Serbia и јавите нам утиске!

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име