Насловна Вести Хрватска увела забрану једнократне пластике

Хрватска увела забрану једнократне пластике

1297
0
Време читања: 2 минута

Нови закон о управљању отпадом у складу са директивом ЕУ је коначно угледао светлост дана у Хрватској. Хрватска скупштина (Сабор) је недавно увела измене закона које забрањују дистрибуцију једнократне пластике.

Шта је све забрањено?

Одмах ступа на снагу забрана: сламчица, тањира, виљушака, ножева, кашика, штапића за јело и посуда за храну.

Пластичне кесе неће бити дозвољене од 2022. године, а до средине 2024. ни пластични чепови. Рокови су дати како би се до тада могла ставити у промет погодна алтернатива. 

Како је у остатку ЕУ?

Подсећамо, Европски парламент је 2019. године донео прописе којима се забрањује употреба једнократне пластике. Међутим, само неке чланице ЕУ су поштовале прописани рок (3. јул 2021). Грчка, Ирска, Француска, Шведска, Естонија и Малта се наводе као лидери у примени ове директиве. Румунија и Бугарска су, на пример, земље које баш не предњаче у овом пољу.

Хрватска и Словенија су кренуле у спровођење, али нису то урадиле на време или у потпуности. Потребно је још сачекати како бисмо видели који су утицаји примене ове Директиве, али и да ли се иста примењује у потпуности.

Колико има једнократне пластике?

Како је изјавио директор Агенције за заштиту животне средине, Филип Радовић, у Србији се годишње баци 9 милиона једнократних пластичних кеса.

У светске океане годишње уђе између 5 и 13 милиона тона нове пластике, а тренутно се у океанима налази 150 милиона тона пластичног отпада.

Овде је графиком представљен удео отпада у морима, према врсти. Ово је за Хрватску нарочито значајно, јер има велики излаз на море. То значи да пластика у морима има директан утицај на становнике и туристе у Хрватској.

Од првих 10 најчешћих пластичних предмета у мору, нове измене закона у Хрватској директно ће погодити употребу њих 5 (Закон се односи на предмете написане црвеном бојом).

Код нас је раније већ кренула наплата једнократних пластичних кеса. То је мали корак, али практично безначајан. Међутим, када је овакав закон донесен у суседној нам Хрватској, остаје нам да чекамо напредак и код нас, у оквиру отварања четвртог кластера у приступу ЕУ.

Наравно треба имати на уму све врсте једнократне пластике, неке треба избацити, а некима наћи еколошку замену.

Извори:
Balkan Green Energy News: Потврђено: ЕУ забрањује пластику за једнократну употребу
Balkan Green Energy News: Само неке чланице забраниле једнократну пластику на време
European Parliament: Plastic in the ocean: the facts, effects and new EU rules
Balkan Green Energy News: Хрватска забранила једнократну пластику
EU Parliament seals ban on throwaway plastics by 2021

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име