Насловна Активизам и едукација Идеје које могу спасити свет

Идеје које могу спасити свет

2354
0
Време читања: 3 минута

Историја човечанства врви од генијалних изума. Управо ови изуми, попут точка, писма, штампарије и парне машине лагано су уздизали човека од раних ловачко-сакупљачких заједница до титуле апсолутног владара планете.

Што је цивилизација постајала модернија, тако су се и изуми прилагођавали временима која су наступала. Тренутно се налазимо у таквом добу да више није довољно мислити само како неки изум може унапредити људску врсту, већ и како човечанство учинити ефикаснијим и саосећајнијим према свету који га окружује. Данас су нам потребне идеје које могу спасити свет.

У наставку ћу вам представити неколико идеја које имају потенцијал да многе ствари промене набоље.

  1. The Seabin – Сакупљач отпада у воденим срединама

Замислите да сте на мору и покушавате да уживате плутајући на душеку, док поред вас пролази пластична кеса праћена одбаченом флашом вашег омиљеног напитка… Нажалост, велики број људи имао је слична искуства са одмора и ову слику сматра уобичајеном.

На сцену ступа плутајући сакупљач отпада. Seabin, или у буквалном преводу морска канта за отпад, служи као колектор плутајућег отпада у морима, који буквално усисава отпад у себе.

Дизајнирана је тако да може да прихвати до 12 килограма отпада. Процењеним прихватом од килограм и по дневно, ова морска канта за отпад може самостално, без испражњивања, да чисти воду до 8 дана.

Да ли ће ова идеја заживети, остаје тек да се види, ипак, утешно је сазнање да постоје људи који улажу напоре у осмишљавање решења за овај растући проблем.

  1. FlowTM – Košnica budućnosti

Цеђење меда из традиционалних кошница може да представља веома озбиљан посао који укључује бројне кораке као бисмо добили само једну теглу меда. Уз све то, цео процес обавља се уз стварање великог стреса за рој.

Овај проблем препознат је од стране два аустралијска фармера и њиховим заједничким напорима настала је кошница из које се мед извлачи уз помоћ најобичније славине… FlowTM.

Ова кошница осмишљена је да изазива минамалан стрес за пчеле, а да у исто време смањи количину посла као и ризик по сакупљача меда. Пројекат је и даље у фази прикупљања средстава, али прототипови делују обећавајуће и за сада дају добре резултате.

  1.  Altered:Nozzle – Млазница за чесму која ствара водену маглу

Количина доступне пијаће воде полако, али сигурно постаје један од водећих еколошких проблема данашњице. Онај ко препознаје овај растући проблем, препознаје и значај уштеде чисте воде. Млазница за чесму која ствара водену маглу може да нам помогне да при најобичнијем коришћењу чесме уштедимо до 98% воде.

Приликом обичног прања руку или судова, највећи део воде оде у сливник, а да ни не додирне наше руке или прљаво посуђе. Некада чиста вода, тада постаје такозвана Greywater, односно отпадна вода из домаћинстава. Велики одлив може се спречити управо стварањем водене магле и повећавањем додирне површине воде.

Ова технологија стварања водене магле већ дуго је позната и у употреби у области заштите од пожара, где се распршивањем водених капи уз помоћ специјалних млазница, побољшава расхладно дејство са што мање употребљене воде. Управо ово својство распршених молекула воде може се искористити и за уштеду приликом свакодневне употребе.

  1. LifeStraw – Преносиви пречистач воде

Последње место на листи генијалних изума данашњице резервисао сам за „Сламчицу живота“. Ова портабл направа служи да одстрани 99,9% биолошких контаминаната из природних извора воде. Уз помоћ сламчице LifeStraw, омогућена је доступност пијаће воде у регијама где је то до скора било немогуће.

Преносиви пречистач воде омогућава конзумацију воде директно из извора, без обзира на ниво загађења. Свака LifeStraw сламчица поседује филтер који је у стању да пречисти до 1000 литара загађене воде, што је једној особи довољно да потраје током целе године.

Време ће показати да ли ће неки од ових изума у будућности помоћи у „спашавању“ света. Једна ствар је ипак јасна, а то је да је данас као никада раније потребно неконвенцијално размишљати и стварати јер је и животна средина угроженија него икада раније. Зато се баците за радни сто и увек имајте у виду да можда баш ваша идеја може спасити свет!

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име