Насловна Вести Србија Иницијатива за медоносне баште

Иницијатива за медоносне баште

1529
0
Фотографије: Анђела Ковљенић
Време читања: 5 минута

Свет је данас тешко место за живот ако сте пчела, цвет богат поленом и нектаром је све теже и теже наћи. Ширење градова, климатске промене и пестициди врше притисак на најважнију врсту на свету, одговорну за добар део хране коју свакодневно једемо. Поводом Светског дан пчела који је обележен 20. маја ове године у Србији се покреће „Инцијатива за медоносне баште”. Група организација, удружења, институција, пчелара, научника, еколошких активиста, грађана и грађанки који желе да помогну пчелама кроз неговање и заснивање површина са медоносним биљкам као и постављања кошница на територији Београда. Они позивају на акцију помоћи пчелама и другим опрашивачима, тако што ћемо им понудити своје отворене просторе, било велике или мале, за разнолике биљке које цветају и хране их.

Удружење Еконаут, један од покретача иницијативе је зато саставило кратку информативну публикацију са 100 биљака за пчеле, да би свако одабрао управо биљке према својим могућностима и лако се укључило у Иницијативу која планира да до јесени анимира што већи број људи, компанија, удружења, школи и свих осталих, вољних да се придруже овом подухвату кроз различите програме у области баштованства и пчеларства.

Ако имате зелену површину коју желите претворити у уточиште за пчеле, тим пејзажиста и баштована ће вам у име ове Иницијативе помоћи да једнолични травњак претворите у башту која је рај за: пчеле, лептирове и друге корисне инсекте, а уједно и више економски одржива. Ово је у последњој деценији у свету постао тренд јер одржавање површина са различитим вишегодишњим биљкама уместо травњака, доприноси локалном биодиверзитету, а захтева мање воде јер су у питању биљке које су отпорне на сушу или поплаве, а све су чешће због климатских промена.

Свако ко већ има неку површину која има елементе медоносне баште може се прикључити иницијативи преко друштвених мрежа и учествовати од 1. јуна до 1. септембра у наградном конкурсу #medonosnabasta. Сви који буду делили своје искуство и слике конкуришу за пригодне баштованске и пчеларске поклоне. Правила и услови ће бити објављени 1. јуна преко профила покретача иницијативе на друштвеним мрежама.

Удружење Еконаут из Београда је ову иницијативу покренуло у сарадњи са Амбасадом Шведске у Србији и осталим партнерима заинтересованим за добробит пчела у Србији: Савез пчеларских организација Србије, WWF – светска организација за заштиту природе, Нова Искра – креативни хаб и coworking, МН Студио – пејзажни архитекта, Пчеларско газдинство Слађан Симоновић, кеативна агенција „Kreativa Unlimited”, удружења „Београдски фестивал цвећа” и „Супернатурал”, пројекат „Дивљи Београд”. Део програма Иницијативе се одвија уз подршку Секретаријата за заштиту животне средине града Београда.

„Нажалост, број пчела се драстично смањује због различитих разлога, од промена у кориштењу земљишта, интензивне пољопривреде, употребе пестицида, уништавања природних станишта до климатских промена. Високе температуре, промена временских прилика током годишњих доба и екстремни временски догађаји стварају проблеме пчелама. Ако се овај тренд настави, цена нашег воћа и поврћа могла би значајно да порасте, хранљиви усеви ће све више бити замењени усевима попут пиринча, кукуруза и кромпира, што ће резултирати неуравнотеженом ишраном и мањом количином хране” изјавила је Душка Димовић из WWF – светске организације за заштиту природе.

Да би сте направиили своју башту или било какву зелену површину прилагођену пчелама, потребно је да ваша зелена површина има следеће елементе:

  • Биљке које обезбеђују нектар и полен
  • Сунчано подручје без великог утицаја ветра
  • Велике „мете опрашивача“, зоне са аутохтоним или неинвазивним биљкама
  • Континуирано цветање током вегетације
  • Елиминисан или минимизиран утицај пестицида и инсектицида
  • Водену површину ако је могуће или појилицу за инсекте.

Ако желите да преузмете активнију улогу у очувању пчела и желите да научите више о пчеларству било као хобију или професији можете проћи и пчеларску обуку у трајању од три месеца у оквиру „BeeConnected” школе урбаног пчеларства која се одржава у Београду која почиње у јулу у организацији Еконаута и Пчеларског газдинства Слађан Симоновић.

Друштвено одговорне компаније или стамбене заједнице у Београду такође могу да подрже пројекат урбаног пчеларства и пчеле у граду, тако што ће усвојити кошнице у свом отвореном простору, као што је на пример кров или друга површина са потребним условима тако да не представља опасност ни за пчеле ни за људе. Своје просторе за потенцијалне пчелињаке такође можете пријавити контактирајући удружење Еконаут чији ће пчелари проценити на који начин можете да добијете свој урбани пчелињак.

Пример мултифункционалне медоносне баште

Пример једне такве баште се може наћи у центру Београда, у улици Гаврила Принципа у оквиру простора Нова Искра Савамала, креативног хаба и цоwоркинг заједнице. Настала пре неколико година, на само 100 м2 некада запуштеног простора сада расте преко 70 различитих врста биљака, са циљем да се подстакне локални биодиверзитет. Ова башта је пример одрживог дизајна и уређења отвореног простора. Уз све то, овакав простор благотворно утиче и на људе, пружајући искуство природе, место за релаксацију и инспирацију. Биљке у овој башти из године у годину посећују различите врсте пчела и лептирова које не очекујете у близини аутобуске станице у једном од најзагађенијх делова Београда.

Београдски мед или да ли је урбани мед сигуран за људску употребу?

Резултати испитивања узорка урбаног меда са подручја Београда, из кошница које удружење „Еконаут” одржава за једну друштвено одговорну компанију са Новог Београда, достављено је ИноваЛаб-у, лабораторији за испитивање аутентичности хране која је основана при Хемијском факултету у Београду.

„Показало се да испитивани узорак у потпуности задовољава параметре квалитета меда сагласно одговарајућој националној и европској регулативи и да је према садржају контаминената (резидуа пестицида и тешких метала) безбедан за конзумирање. Ранија испитивања већег броја узорака урбаног меда са подручја Београда показала су да је београдски мед безбедан и према садржају полицикличних ароматичних угљоводоника који настају при сагоревању. Висок квалитет испитиваног узорка меда указује на висок потенцијал Београда за развој урбаног пчеларства које је у експанзији широм Европе”. Изјавила је Проф. др Душанка Милојковић-Опсеница са Хемијског факултета у Београду.

Урбано пчеластво као глобални тренд и позитиван ПР за друштвено одговорне компаније код нас
Овај модел пчеларства је препознат у многим развијеним урбаним срединама, као добар начин обогаћивања локалног биодиверзитета, али и као друштвено одговорна кампања која привлачи пажњу јавности и сензибилише је за проблеме животне средине. Од 2018.г у Београду постоји „BeeConnected” – Еконаутов пројекат из домена урбане екологије као и школа пчеларства која се бави изнајмљивањем и одржавањем кошница за друштвено одговорне компаније, појединце или друге субјекте који имају жељу и потребне предуслове да на свом простору направе пчелињак уз стручну помоћ и одржавање од стране „BeeConnected” тима.

И за крај ова иницијатива поручује: „Ако желимо помоћи овим корисним инсектима, да побољшају своје здравље и број тако да могу наставити са својим важним послом, дозволимо им да имају што више извора хране! Јер смо ми људи директно одговорни за нестанак њихових станишта и данашњи сиромашан избор пчелиње паше. Најбоље би било и за нас и за пчеле и пчеларе да се мед и други пчелињи производи купују од локалних пчелара и на тај начин их подржимо у њиховом племенитом послу и будемо сигурни да мед који купујемо није фалсификован као што је често случај са медом који се налази у супермаркетима”.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име