Насловна Еко календар 4. децембар – Међународни дан гепарда

4. децембар – Међународни дан гепарда

4994
0
Време читања: 4 минута

Данашњи датум посвећујемо врхунском атлети и спринтеру – гепарду. Овај дан одабрала је оснивачица Фонда за заштиту гепарда др Лаура Маркер у знак сећања на женку гепарда Кајам коју је одгајала у резервату на Сафарију. Кајам је била део истраживања које је имало за циљ да утврди да ли би заробљени гепарди могли успешно да се врате у дивљину. Ова женка је побегла из резервата, али се истраживање завршило позитивним резулатом.

Пре него што дођемо до тога зашто је уопште било потребе за оваквим експериментом хајде да прво боље упознамо ову мачку, мачку која је од најранијег детињства па све до данас моја омиљена животиња.

Гепард (Acinonyx jubatus) je највећи представник подфамилије Felinae, насељава већи део Африке и део Ирана. Данас је познато пет подврста:

Јужноафрички или намибијски гепард (Acinonyx jubatus jubatus) и његова популација je некад сматрана посебном подврстом.

Краљ гепард има мутацију крзнених шара која резултује великим повезаним црним мрљама.

Гепард има лагано, гипко тело и танке, дуге ноге са канџама које, за разлику од већине мачака, не може да увуче. Златно-наранџасто крзно прекривено је црним туфнама, а карактеришу га и црне траке које се пружају од очију до њушке. Ове траке имају улогу рефлектовања светлости како би лакше ловио у току сунчаног дана за време ког је гепард најактивнији. Неке подврсте имају бућаву гриву која га чини готово неприметним на травнатом терену на ком живи и лови.

Тежине је свега око 65 kg, дужине тела око 135 cm док само реп може бити дугачак и до 84 cm. Велики носни пролази обезбеђују гепарду брз проток ваздуха, а увећано срце и плућа доприносе обогаћивању крви кисеоником у кратком времену што омогућава брз повратак снаге након потере. Док трчи реп користи као средство управљања попут кормила које му омогућава прављење оштрих скретања. Током више од половине невероватног трка, гепард има све четири ноге у ваздуху. 

Оваква конфигурација тела чини гепарда најбржом копненом животињом, а када причамо о тој брзини изгледа као да описујемо перформансе најновијег Ламбургинија. Заиста, како вам звучи да гепард може да достигне брзину од скоро 100 km/h за само 3 секунде, а у првих пар замаха достиже брзину од 72 km/h? Највећа брзина коју може да достигне је око 110 km/h.

Међутим, и поред задивљујућег изгледа и брзине, гепард данас трчи најважнију трку, трку за опстанак сопствене врсте. Мало је позната поражавајућа чињеница да је чак 90% популације гепарда нестало, а њихова бројност се свела на једва 7100 јединки у природи. 

Главни разлози смањења бројности су пре свега губитак станишта због ширења људске популације као и недостатак плена који гепард лови. Затим ту је сукоб са људима који покушавају да заштите своју стоку, али и нелегална трговина дивљих животиња и криволов. Гепард се лови због крзна, али се неретко, због своје благе нарави, држи и као кућни љубимац.

И поред своје брзине чини се да гепард не може да побегне негативном утицају човека па му не преостаје ништа друго него да му исти тај човек помогне да успешно истрчи најбитнију трку у свом животу. Ја навијам за свог миљеника са туфнама, а ти?


ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име