Насловна Вести Догађаји Извештај Коалиције 27: „Поглавље 27 у Србији: Напредак у магли”

Извештај Коалиције 27: „Поглавље 27 у Србији: Напредак у магли”

1101
0
Време читања: 3 минута

Процеси доношења одлука у областима заштите животне средине и климатских промена и даље су нетранспарентни, један је од главних закључака извештаја Коалиције 27 под називом „Поглавље 27 у Србији: Напредак у магли”. Седми годишњи извештај као проблеме истиче и недоступност правовремених и тачних података о стању животне средине, ненаменско трошење средстава намењених заштити животне средине, мањак капацитета државних органа, као и недостатак учешћа јавности у формулисању политика и доношењу одлука.

Чињеница је да се буди свест јавности о значају очувања околине, јер сва благостања која имамо не вреде уколико немамо здраву животну средину. Наш извештај показује да у државном буџету постоји простор за веће инвестиције у животну средину, али исто тако је евидентно да у већини области постоји недостатак капацитета. Примера ради, у 11 локалних самоуправа не постоји инспектор за заштиту животну средину, а у појединим је он оптерећен другим пословима. Са једне стране се види намера и воља државног апарата да се побољша животна средина за грађане, али евидентан је недостатак људских капацитета да се то уради”, изјавио је председник удружења Инжењери заштите животне средине, Игор Јездимировић.

Игор Јездимировић, Инжењери заштите животне средине, Коалиција 27

Акутни пример мањка података о стању животне средине је стање квалитета ваздуха које је узнемирило Србију и друге земље у региону. Чак и када постоји евидентан интерес јавности, нацрти закона или подзаконских аката, као и планска документа која су кључна за правовремено реаговање, нису доступна (нпр. случај катастра малих хидроелектрана). Приступ информацијама од јавног значаја када су у питању теме заштите природе, и даље је изазов за медије иако тај механизам функционише у Србији већ годинама, навео је директор Центра за истраживачко новинарство Србије Бранко Чечен. Новинари се у потрази за тачним информацијама често ослањају на сарадњу са организацијама цивилног друштва.

Има много прича за истраживачке новинаре када су у питању теме заштите животне средине. Нажалост, ми смо у ситуацији да скоро ниједан документ више не можемо да добијемо од институција, а то су теме које се тичу свих грађана Србије и у том смислу би оне морале да буду приоритет не само за истраживачке, већ за све медије. То је област у којој држава није много одмакла када је мерење и прикупљање података, при чему нам цивилно друштво помаже колико може”, изјавио је директор ЦИНС-а Бранко Чечен.

Бранко Чечен, Центар за истраживачко новинарство Србије

Извештај Европске комисије о напретку Србије у евроинтеграцијама објављен је јуче у поподневним часовима и показује да је држава остварила ограничен напредак и то у сфери стратешког планирања. Србија би требало много интензивније да се посвети тзв. зеленој транзицији и фокусира на јачање админстративних и финансијских капацитета, како на републичком, тако и на локалном нивоу, посебно када је реч о Агенцији за заштиту животне средине.

Препоруке Европске комисије остале су исте као у претходном извештају, што значи да је веома мало урађено у међувремену, а тренутна пандемија додатно отежава ситуацију. Извештај указује колико је важно да тема животне средине постане главни приоритет политичке агенде држава, како у региону тако и шире. Управљање водама и отпадом су велики проблеми и Србија се ту налази тек на почетку спровођења правних тековина Европске уније. Постоји озбиљан недостатак инспектора, поготово на локалном нивоу и драго ми је да видим да постоји сарадња и одређени партнерски однос између инспекција и организација цивилног друштва, које могу да помогну властима да спроводе закон на терену. Надамо се да ће следеће године напредак бити много бољи”, рекла је Мадалина Иваница, координаторка сектора за проширење у Генералном директорату за животну средину Европске комисије, која се на промоцију извештаја Коалиције 27 укључила из Брисела.

Извештај Коалиције 27 истиче ове и многе друге недоречености и различите изазове, али предлаже и решења која су понекад врло једноставна, попут често понављаног захтева јавној управи: будите транспарентнији. У супротном, нарушава се поверење јавности у достизање циља коме сви заједно тежимо: бољој и здравијој животној средини за грађане Србије и Европе.

извор: Колиција 27

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име