Насловна Живи свет Јапанке за плажу могу да се праве и од алги?

Јапанке за плажу могу да се праве и од алги?

1236
0
Време читања: 2 минута

Да! Добро сте прочитали.

Ова врста обуће је најпопуларнија на свету. Мени је то деловало нетачно јер ми мисли одмах оду на лето и најтоплије дане, али заборављамо да је у неким земљама, за разлику од наше, увек топло. Уз мало истраживања дође се до тога да је ово обућа број један у Кини, Индији и Африци. Око 3 милијарде пари на свету се произведе годишње !

Сад се сетите оних најјефтинијих које сте купили код кинеза и размислите колико дуго су вам трајале? У најбољем случају једну сезону, односно пар месеци, а онда сте их бацили.

Када се све ово наведе, сувишно је разматрати колико баш ова обућа загађује нашу планету.

Научници на Калифорнијском Универзитету у Сан Дијегу су размишљали баш о овом проблему са циљем да смање количину пластике у океанима. Тим научника на овом Универзитету се удружио са компанијом „Algenesis Materials” чији домен истраживања су технологија и наука о материјалима. Дугогодишњим истраживањем успели су да алге које изваде из воде претворе у погодан материјал који ће заменити употребу гуме и пластике, бар у неким сегментима нашег живота.

Овај тим је развио нови материјал који може да замени полиуретанску пену, а при том је одличан за прављење јапанки.

Материјали од којих се прави друга обућа углавном не могу да се разграде у природи, чак и ако на њима пише да су биоразградиви, овако нешто се може догодити само у контролисаним условима, односно у лабораторијама или при рециклажи.

Научници који су радили на овом пројекту су успели да направе производ који ће моћи сам да се разгради у природи и то за само 16 недеља.

Следећи корак је пронаћи доброг партнера који ће комерцијализовати овај производ и упаковати га тако да буде конкурентан на данашњем тржишту. Компанија „Algenesis Materials” је објавила да у наредних 12 до 18 месеци очекују овај производ на тржишту а компанија „Reef” ће бити један од њихових првих партнера.

Надамо се да ће у наредном периоду почети и глобална производња па ћемо и ми моћи да испробамо овај производ.

До тада, распитајте се које доступне марке воде рачуна о екологији и уложите у један такав пар јапанки. Врло често један квалитетан пар који траје више сезона заправо буде и исплативији од оних јефтиних које вам прво привуку пажњу.

Извор: sciencedaily.com

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име