Насловна Вести Како до исплативе производње струје за сопствене потребе?

Како до исплативе производње струје за сопствене потребе?

474
0
Време читања: 3 минута

За инсталацију соларне електране није потребна ни једна грађевинска дозвола за изградњу, али је неопходна задовољавајуће стање унутрашњих електро-инсталација и кутије са осигурачима, исправно уземљење куће и громобранске инсталације, стабилна кровна конструкција, као и да је кућа легализована или у процесу легализације, истакао је Бранко Живковић гост прве епизоде подкаста ЕЛЕКТРИФИКАЦИЈА 2.0 који је покренуо Центар за унапређење животне средине.

Након тога се разматра потрошња у домаћинству, тренутна и планирана у будућности, и оријентација крова. Тек тада се приступа израчунавању потребне величине соларне електране. Управо због тога је свако домаћинство „случај“ за себе, и ни једној соларној електрани се не може приступити кроз шаблонски систем или кроз пакете одређене снаге.

Прозјумер, статус и значење

Бити прозјумер, односно, купац-произвођач у српском законодавству, значи да на сопствени кров можемо да инсталирамо соларну електрану и производимо електричну енергију. Тако произведену електричну енергију директно трошимо за сопствене потребе, а све вишкове који настану пребацујемо у електродистрибутивни систем који посматрамо као неку врсту виртуалне батерије, и повлачимо их у тренуцима када нам је потрошња већа од производње. На тај начин се купци-произвођачи посматрају као неко ко даје и узима струју.

“Имате соларни систем или хоћете да инсталирате соларни систем, рецимо од 5kW. Тај систем производи око 4 kW на сат, то значи да бисте морали да потрошите сву енергију у датом моменту када је произведена, а то наравно ње често могуће. Захваљујући томе што имате статус купац-произвођач, ви ћете вишак вратити у мрежу, а онда ћете бити у могућности да користите струју онда када вама треба. У супротном би требало да имате своје батерије, које су тренутно неисплатива инвестиција. Обзиром на то да период обрачуна почиње 1. априла, а завршава се 31. марта, веома је важно да се избегну вишкови, јер су онда ти вишкови бесплатно предати у електродистрибутивни систем, тренутно, без могућности надокнаде.“ – сликовито је објаснио Бранко Живковић.

Ово је само мали део разговора са Бранком Живковићем у оквиру подкаста „Електрификација 2.0“. Уколико вам је ова тема занимљива, целу епизоду можете погледати на следећем линку: https://youtu.be/gvv07sHjsBQ

Цене електране, компоненте и рокови гаранције

„У зависности од величине система зависи и цена соларне електране. Што је већа електрана, то је нижа цена по инсталисаном киловату снаге. Тренутно се цена креће у распону од 1000 до 1200 евра по киловату. Ту наравно причамо о систему „кључ у руке“, и то подразумева и вођење процедуре прикључења на мрежу и заснивања статуса „купац-произвођач“. – навео је Живковић.

„Соларне електране се састоје од две главне компоненте – панели и претварач. Соларни панели су пасивна инвестиција – не захтевају неко специјално одржавање, не кваре се, имају рок гаранције од 15 година на комплетан производ и 25 година је гаранција је на излазну снагу. Претварачи се могу покварити, дешава се, то јесте и једини део који може да се поквари, и зато је важно бирати ове уређаје са најдужом гаранцијом. Тако знате да је произвођач понудио квалитетан производ, поготово ако је спреман да омогући гаранцију дужу од 10 година.“ – додао је Живковић и закључио: „Само постављање панела не траје дуго, за мање системе, од 5 kW до 10 kW, је потребно један до два дана.“

„Сам поступак прикључења на мрежу варира“, истакао је, „и највише зависи од дистрибутивног подручја“, али да према његовом искуству траје најдуже месец дана. „Сада су процедуре оптимизоване, и ако је сва документација уредна, прикључење је рутинска ствар.“

Сопствена потрошња убрзава повраћај инвестиције

Сопствена потрошња је она потрошња електричне енергије коју директно остварите из тренутне сопствене производње, и та струја се „не види“ на рачуну који добијате од ЕПС-а. То сте произвели и потрошили пре него што је струја прошла кроз двосмерно бројило и то јесте главна идеја института „купац-произвођач“.

“Када причамо о соларним системима, фокус је само на вишој тарифи. Пре тога, увек смо се трудили да трошимо што више струје у нижој тарифи. Међутим, када имате соларни систем треба да се фокусирате да потрошите што више струје у вишој тарифи зато што соларна електрана производи струју у току дана. Самим тим, директно трошите струју коју сте произвели и смањујете количину вишкова који се предају у електродистрибутивни систем. Тако чините да вам се електрана што брже исплати, и избегнете додатно финансијско оптерећење на вишковима које повлачите из мреже.“ – указао је Бранко Живковић.

Особа за контакт: Владан Шћекић, 0642793335, Vladan@cuzs.org.rs

Прва епизода подкаста је доступна на https://youtu.be/gvv07sHjsBQ

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име