Насловна Активизам и едукација Како научити малишане екологији

Како научити малишане екологији

1258
0
Време читања: 3 минута

Данас смо на блогу желели да поделимо нешто о чему се заиста врло мало прича. 

Када погледамо објективно, иако наше свакодневне мале радње и акције доприносе побољшању светске еколоше ситуације, ипак је то и борба наших малишана. 

Деца данас нису довољно изложена позитивним информацијама о екологији или заштити животне средине.

Па како онда научити наше малене како и зашто заштитити нашу планету?

Све долази из куће. 

Деца су у својој основи мали, преслатки сунђери. Оно што виде и чују, они то и понављају. Један од првих корака сваког младог родитеља је да да пример у кући. Уколико деца виде вас да ви рециклирате, да ви не бацате отпад на улици, да ви понесете цегер у продавницу и све остале ситнице које радите, велике су шансе да ће и они управо то да раде када дође њихово време да доносе одлуке тог типа.

parent children1

Објасните им на што јаснији начин.

Док радите све ваше еко-навике, објашњавајте деци зашто. Када то радите, трудите се да будете што јаснији и једноставнији. Дакле, пример овога би био да док рециклирате ваше пластичне флаше, објасните детету да се на тај начин помаже планети, да то помаже животињама у океанима, и да је то добра ствар. Уколико је веома мало дете, нема никакве потребе да му објашњавате врсте пластике, али ако је старије дете и интересује се за овакве теме,, поделите све информације које имате и са дететом. 

child1

Направите игрицу од тога. 

Деца просто обожавају да се играју. Ипак је то оно што они раде већину дана. Уклопите еко игре у ваш распоред. То могу бити игре меморије на пример, где показујете различите животиње и  причате где оне живе (ово је нешто што би се радило са децом узраста од 4 до 7 година). Играјте игре које деци дижу свест о њиховој околини. 

Још једна идеја је да направите систем награде. Направите табелу коју ће сви ваши укућани моћи да виде, и која има имена свих ваших укућана. Када год неко уради нешто што помаже еколошкој ситуацији, ставите звездицу крај тог имена. Онај који први скупи десет звездица може да бира шта ћете да радите заједно као породица на крају месеца.

Пустите им филмове. Или видео-клипове. Или оба!

parent children2

Мада данас нема пуно еко филмова који су погодни и за најмлађу демографску групу, покушајте да пронађете различите визуелне садржаје својим малишанима, који ће им кроз слике, анимацију и музику показати целу ситуацију и колико је важно учествовати у овом проблему тј. решавању истог. 

Надамо се да вас је наших пар савета инспирисало да покушате да причате са децом  о екологији. Верујемо да ће и вама и њима бити забавно, а у исто време и корисно! Да ли сте до сада причали са децом о свему овоме? Ако јесте, на који начин сте решили да то чините? Пишите нам своје мишљење! 

child2

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име