Насловна Енергија Како пунити батерије?

Како пунити батерије?

1529
0
Време читања: 2 минута

Иако се већ развијају не-литијумске пуњиве батерије, и даље велика већина батерија које користимо и које су приступачне су литијумске или никл-кадмијумске.  Милиони непуњивих батерија се бацају након првог коришћења без икакве процедуре заштите.

Свака батерија садржи опасне и отровне материје (жива, кадмијум, литијум, олово) које због неправилног одлагања доспевају у животну средину. Батерије на депонијама загађују земљиште, потом материје из батерија доспевају у воду или реагују и испаравају и одлазе у ваздух.

Након што материје доспеју из батерија у земљиште, воду и ваздух у могућности су да уђу у биљке преко корена, па потом и у животиње и људе.

Које се батерије могу пунити?

Ово је веома једноставно – на батеријама које су пуњиве пише „rechargeable“ или „recharge“. Остале, на којима не пише ништа слично (алкалне батерије или оне на којима пише да нису пуњиве) не могу се пунити. Чак је и опасно пунити их, јер могу експлодирати или отопити се.

Батерије функционишу тако што се електрони крећу између електрода. Примарне (једнократне, непуњиве) батерије не могу се пунити јер се њиховим коришћењем уништавају електроде – због трошења или таложења хемијских продуката. Прављењем електрода од одређених материјала, батерије постају пуњиве. Процес пуњења, наравно, није беспрекоран. Због тога се ни пуњиве батерије не могу користити заувек, али наравно могу знатно дуже од непуњивих.

Чиме пунимо батерије?

Батерије се пуне посебним пуњачима за батерије који могу имати једно, два или чак на десетине места (енг. slot). У односу на капацитет и брзину пуњења одређена је и цена. За просечно домаћинство потребан је пуњач са 2 места. Такав није скупљи од 2000 динара, са 2 места за АА батерије. Новији пуњачи имају и индикатор пуњења (као на фотографији), што је нарочито корисно приликом коришћења пуњача. Индикатор светли када су батерије пуне и спремне на коришћење.

Извор: www.farnell.com

Колико дуго се пуне батерије?

Пуњење не би требало да траје више од једног дана, али за прецизније прорачуне може се користити формула:

број сати = 1,4 * Y (mAh) / Z (mA), 

где је Y капацитет батерије, а Z проток електричне струје кроз пуњач.

Цена?

Обичне, непуњиве батерије могу коштати и дупло мање од пуњивих. Међутим, с обзиром на то да се пуњиве батерије више пута користе – тај трошак се исплати, а нарочито ако узмемо у обзир да се код пуњивих батерија значајно смањује количина отпада коју стварамо. Годишње свет искористи више од 60.000 тона литијума, углавном за батерије. Ових темпом, резерве ће бити исцрпљене за мање од пола века.

Имајући у виду све наведене информације, може се рећи да су пуњиве батерије и пуњач за батерије добра инвестиција у циљу заштите животне средине.

Извори:

  1. https://technoluxpro.com/
  2. https://uawildoleft.ru/
  3. https://gsiwaste.com/
  4. https://gigatron.rs/
  5. https://www.science.org.au/
  6. https://www.greentechmedia.com/

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име