Насловна Живи свет Биљке Како спасити, а не убити?

Како спасити, а не убити?

3812
0
Време читања: 2 минута

Већ пар година имам проблем са такозваним „смрдибубама“ тј.  Pentatomidae – фамилијом стеница, у башти. Нападале су парадајз, паприке, краставце па чак и неко воће. Поред свега тога није пријатно када те пробуди зујање у сред ноћи. Зато сам одлучила да нађем неки што мање штетан начин да их уклоним из баште. Као и увек многи су ми саветовали разне инстектициде и отрове, али нисам хтела да загадим земљиште, а ни саме плодове неким отровом тако да сам и даље била у потрази за неким начином, док су ми „смрдибубе“ бушиле рупе на парадајзу.

Након дугих и мучних прелиставања форума и страница наишла сам на један супер начин растеривања ових буба. Не убијања, већ растеривања! Тако је једноставан и јефтин да ми је просто чудно што није популаран. Зато ћу вам у даљем тексту одати ту малу тајну како се решити ових малих досада, а да при томе да не штетите ни биљкама, ни зељишту, а ни њима нешто претерано.

Оно што вам треба јесте:

  • Прскалица (боца са спреј прскалицом);
  • Прашак за пециво;
  • Вода .

Ако вам је боца од литар, у њу сипате отприлике два прста прашка за пециво, није страшно ако ставите мање или више није штетно. У зависности од запремине боце сами процените колико ће бити довољно. Напуните боцу до пола водом и сачекате да прашак за пециво „одшушти“ тј. да се реакција смири. Затим напуните боцу до врха и добро промућкајте. Сада можете да кренете у прскање ваше баште. Ова смеша их неће убити, можда мало ошамутити, али ће их дефинитивно растерати. За потребе неке мале баште довољно је једном недељно да се прска. Добро се показало на заштити парадајза, паприке и краставца. Можда башта естетски неће лепо изгледати због беличастих трагова, али то ће се скинути при првом прању. Битно је при заливању да се залива сам корен биљке не би ли случајно скинули прашак за пециво са плода или листа. Али и да се скине заиста није ништа страшно јер ова метода је смешно јефтина и не захтева превише труда.

Наводно прашак за пециво чак и побољшава укус код парадајза, али то и није толико важно, јер је битно да тиме нисмо ни у ком сегменту оштетили биљку и њене плодове.

Једино битно што треба да запамтите јесте да не користите старе празне боце од неких (санитарних) средстава за чишћење или било каквих хемикалија.

Постоји још оваквих једноставних метода и начина да се решите инсеката и гљивица у вашој башти, на један природан и нешкодљив начин, али ову методу сам лично применила и могу да кажем да поуздано делује!

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име