Насловна Занимљивости Камповање – бег у природу

Камповање – бег у природу

3536
2
Време читања: 4 минута

Ако живите у граду и уморни сте од буке, саобраћаја, загађеног ваздуха, гужве или једноставно желите да побегнете од свакодневице, камповање је један од начина да то урадите. Камповање представља краћи боравак у природи и једно је од најјефтинијих, а најлепших рекреативних активности. Србија је земља богата шумама, рекама, природним богатствима уопште и пружа нам много могућности за камповање. Међутим, пре него што се упустимо у ову авантуру, треба да знамо нека основна правила која ће нам омогућити лепши боравак у природи.

1. Одлучите где ћете ићи

У Србији постоји велики број организованих кампова који нуде различите могућности, од приколица, бунгалова, па све до шатора. Неко ко није спреман да спава под ведрим небом, може се одлучити за бунгалове или камп приколице, који су нешто модернији вид камповања. Ако се ипак одлучите за самосталну организацију и камповање у шаторима, треба да знате неке основне ствари које ће вам овај бег у природу учинити пријатним и незаборавним. Прво треба да одаберете дестинацију, а најбоље је да то буде поред неке реке, на ободу шуме или у близини извора.

Језеро Перућац, поглед из кампа Џанићи, приватна архива

2. Понесите све што вам треба

У зависности од тога колико дана планирате да боравите у природи, потребно је да се припремите раније и направите списак ствари које су вам неопходне. Организација је пола посла. Оно без чега свакако не можете на камповање јесте шатор. Шатори се у данашње време лако набављају, а представљају добру инвестицију ако вам камповање постане честа активност. Поред шатора потребна вам је подлога за спавање (или душек на надувавање), врећа за спавање, храна, одећа, прва помоћ и различите алатке и помагала. Канап је јако користан камперима јер се помоћу њега све може додатно причврстити или једноставно сушити веш. Што се хране тиче, најбоље је понети конзервирану и инстант храну која се поједе чим се отвори (како се не би покварила). Такође, најбољи пријатељ вам могу постати сушено воће (нпр. урме) или махунарке попут кикирикија, бадема и ораха. Ове намирнице ће вам дати пуно енергије уколико су вам дани испуњени активностима. У џепу увек треба да имате батеријску лампу и швајцарски нож (који има више могућности). О одећи такође треба да водите рачуна, понесите нешто удобно и сходно временским приликама, али увек треба да имате и нешто топло и непромочиво. Ако вас време изненади, најнеопходније ће вам бити резервне патике, гумене чизме и кабаница. Поред тога, треба да знате да ћете се дружити са инсектима, па ће бити потребно да понесете крему или спреј, како не бисте доживели непријатно искуство.

Ево једноставне чек листе која вам може помоћи приликом паковања:

Шатор
Подлога за спавање (или душек на надувавање)
Врећа за спавање и јастук
Храна (инстант, конзервирана, сушено воће и махунарке)
Прибор за јело и пиће
Батеријска лампа
Швајцарски нож
Канап
Церада
Прва помоћ и прибор за хигијену
Резервна обућа и одећа
Кабаница
Гумене чизме
Екстерна батерија
Активни кисеоник
Кесе за ђубре
Упаљач или шибице
Компас

3. Постављање шатора

Када сте направили списак и спаковали све што је непходно, можете да кренете на пут. Уколико сте се одлучили да купите и самостално поставите шатор, а не да одете у неки од кампова Србије (или неке друге земље, избор је велики) треба да знате где и како се он поставља. Прво треба напоменути да би било добро да купите шатор који је за једно место већи од броја људи који ће у њему спавати, да би вам ствари стале у њега. Шаторе треба постављати у близини реке или пијаће воде. Ако нисте сигурни да је вода пијаћа, активни кисеоник вам може помоћи да је прочистите. Шаторе не треба постављати у шуми, већ на чистини или ивици шуме. Такође, треба водити рачуна о терену и поставити шатор на што равнијој подлози. Када се одлучите за место где ћете поставити шатор, можете направити ров односно каналиће око њега да вам киша не би правила проблем. Ако нисте купили двослојни шатор, можете понети цераду и њеним постављањем изнад шатора се заштитити од јаке кише. Осим кише, ту је и ветар који вам може сметати, па шатор помоћу клинова причврстите за земљу. Њих увек треба постављати под углом. Овако постављен шатор би требало да вас штити од сваке временске непогоде која вас може задесити у природи.

4. Поштујте природу

Природа постоји колико и човек. Без ње не би ни било човека. Свесни смо да је човек данас највећи узрочник великих климатских промена и главни загађивач природе. Иако то јесте на глобалном нивоу, све почиње од појединца. Зато, свако од нас треба да буде савестан и да место на ком је боравио остави како га је затекао. То ће урадити тако што ће пре свега имати кесе за ђубре које ће на крају боравка понети са собом. Још једна важна ствар је паљење ватре. Ватра се не сме палити у шуми, већ на чистини. Најбоље је оградити је камењем, а поред ње увек треба да буде неко да пази да се не прошири. По одласку, ватру треба добро угасити. Места поред ватре биће одлична за окупљање и дружење, поготово када падне мрак и температура буде нешто нижа, чак и у летњим месецима. Осим тога, када сте поред ње, можете бити сигурни да вам инсекти неће сметати.

Овде су изложена само нека од основних корака приликом одласка на камповање. Можете се сложити да није тешко пратити их. А када једном будете отишли и искусили то уживање у природи, желећете да стално тако проводите своје време!

2 КОМЕНТАРИ

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име