Насловна Живи свет Биљке Како климатске промене утичу на производњу кафе у Колумбији

Како климатске промене утичу на производњу кафе у Колумбији

1232
0
Извор: www.comunicaffe.com
Време читања: 2 минута

Ако дан започињете шољицом кафе, велика је вероватноћа да она потиче из Колумбије. Колумбија је трећи највећи произвођач кафе у свету и други највећи извозник сорте арабика. Још давне 1808. године регистрована је прва комерцијална производња кафе. 

Данас, климатске промене представљају нови изазов за производњу кафе у Колумбији. Колумбијска кафа расте у планинским областима Анда, а климатске промене ће неповољно утицати на регионе који се налазе на малим надморским висинама.

Извор: www.gettingstamped.com

Истраживачи су анализирали климатске податке од 2007. до 2013. године у 521 колумбијској општини где се кафа производи и пратили како температура и падавине утичу на принос. Потом су моделирали предвиђене временске прилике од 2042. до 2061. године и вероватну будућу производњу кафе за свако општинско подручје.

Закључили су да Колумбија неће доживети смањену продуктивност у целини, али када се погледа утицај међу општинама, виде се многе разлике које се губе у националном просеку. Климатске промене ће негативно утицати на општине на малим надморским висинама, што ће осетити хиљаде узгајивача и њихове породице на овим подручјима, јер ће приноси вероватно пасти до средине века.

Извор: www.thetimes.co.uk

На националном нивоу, процењено је да ће се продуктивност повећати за 7,6% до 2061. године. У регионима на великим надморским висинама се очекује повећање од 16%, а у регионима на нижим надморским висинама смањење до 8,1%. Раст температуре користиће регионима на већим надморским висинама, док ће подручја која су тренутно главна места за узгајање кафе у будућности бити претопла и сува.

Фарме које се налазе на око 1900 метара надморске висине пре 20 година су сматране горњом границом за узгајање кафе, док се данас на тим подручјима примећују значајна побољшања у приносу. Дакле, за оне који то могу приуштити, куповина земљишта у планинским областима била би добра инвестиција. 

Такође, држава би требало да размотри могућност изградње инфраструктуре у тим областима. Пресељење је скупо и неће бити изводљиво за већину колумбијских узгајивача, тако да ће они морати да примене друге начине прилагођавања као што су чешће наводњавање, повећана “употреба” шумске сенке садњом заштитних шумских појасева – што би довело до ублажавања последица температурних екстрема и бољег задржавања влаге у земљишту, промена сорте кафе.

Извор: www.southamerica.travel 

Истраживачи кажу да се њихови закључци могу применити и на друга места на којима се узгаја кафа, укључујући Хаваје, Калифорнију и Порторико у Сједињеним Америчким Државама.

Ово истраживање је корисно и показује нам како би могла изгледати производња кафе за 20-40 година с обзиром на садашње трендове у промени климатских услова. Будуће студије могу проучити различите стратегије прилагођавања и њихове трошкове и проценити које су опције најбоље. 

Извор: https://www.sciencedaily.com/

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име