Насловна Вести Србија Рио тинто – транспареност на речима, не и на делима

Рио тинто – транспареност на речима, не и на делима

796
0
Хуелва, Рио Тинто Извор: Flickr.com; Foto:Lorenmart
Време читања: < 1 минут

Београд, 28. април 2021. године – Коалиција 27 апелује на компанију Рио Тинто да упути јавност у све детаље пројекта отварања рудника „Јадар” и стави на увид све документе који су од кључне важности за адекватно информисање јавности и процес доношења одлука. Иако су током претходних недеља из ове компаније стизале изјаве да су отворени за дијалог, као и да ће сви важни документи везани за његову реализацију бити јавно доступни, то се још није догодило.

Током отвореног састанка одржаног 20. априла са представницима струке, цивилног сектора и јавности, није обезбеђен минимум техничких услова да се тренутна фаза развоја пројекта представи јасно и објективно. Због техничких проблема, учесници нису могли да чују и виде презентације, питања и одговоре. Уједно, састанак својом садржином није представљао дијалог који уважава различите ставове и стручна мишљења, већ техничку размену питања и одговора, без могућности потпитања и развоја дискусије. Иако је компанија неколико дана касније послала снимак састанка, то није начин да се разјасне дилеме, нити да се води транспарентан разговор.

Такође, сматрамо да презентације и одговори челника компаније не могу да буду замена за техничку документацију и студије, те позивамо Рио Тинто да студије које су до сада израђене буду објављене и лако доступне свим заинтересованим странама, како би се створио први предуслов за информисан разговор свих заинтересованих страна о пројекту.

Коалиција 27 наглашава потребу да се бескомпромисно поштују све законске процедуре и стандарди у изради пројекта „Јадар”, који има огроман утицај на животну средину како унутар, тако и изван граница Србије. Подсећамо да одрживи развој коме тежимо подразумева заштиту људских права и права на здраву животну средину, а то је могуће постићи једино укључивањем стручне заједнице и јавности, кроз транспарентне процесе доношења одлука који су загарантовани законима Републике Србије.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име