Насловна Живи свет Конвергентна и дивергентна еволуција

Конвергентна и дивергентна еволуција

5591
0
Време читања: 3 минута

На нашој планети владају многобројни различити услови средине којима се жива бића прилагођавају ради опстанка. Због тога се често дешава да се удаљене врсте, без обзира на своје порекло, адаптирају на услове у којима живе на сличан начин. Са друге стране, понекад жива бића веома сличног порекла, а различитог типа станишта у којем живе, могу имати потпуно различите морфолошке особине, такве да наизглед не бисте помислили да су у сродству. Ове појаве објашњавају термини конвергентне и дивергентне еволуције и обе нам приказују како жива бића реагују на природну селекцију.

Реч „конвергенција” потиче од латинског глагола convergere, који у буквалном преводу значи „нагињати ка истом”, „нагињати се заједно”. Стога, конвергентна еволуција означава управо тип еволуције који несродне врсте „нагиње” ка развијању истих или сличних особина.

Најсликовитији пример је конвергенција ајкуле и делфина. Свима нам је познато да ајкуле припадају класи риба, а делфини сисарима. Међутим, живећи под водом у истим условима, обе животиње су развиле пераја прилагођена кретању у воденој средини, као и сличан, риболики облик тела.

Још један пример били би кртица и слепо куче. Због тога што живе испод тла, у еволуцији ове две животиње није било кључно развити оштар вид, али су им зато обома екстремитети адаптирани за копање, што им олакшава кретање под земљом. 

Чак и еволуцију човека можемо упоредити са еволуцијом других животиња и приметити конвергенцију. Коале, представници торбара пореклом из Аустралије, развиле су отиске прстију на својим шакама, вероватно како би се лакше прихватале еукалиптуса који има прилично клизаву кору. Последњи заједнички предак торбара и примата живео је пре 70 милиона година, а како су отисци прстију карактеристични и за наше удове, ово је одличан пример конвергентне еволуције.

Прикази отисака прстију одрасле мушке коале (лево) и одраслог мушкарца (десно)
Извор: www.livescience.com

Поред конвергентног типа, постоји и дивергентна еволуција чији је назив изведен из латинског глагола divergere са значењем „ићи у различитим правцима”. Овај термин означава појаву обрнуту од претходне – да постоје сродни организми које је природна селекција „послала на различите стране”. Овакви организми су развили различите карактеристике, упркос свом блиском пореклу. 

Нашироко познат пример су „Дарвинове зебе”. Наиме, Дарвин је на острвима Галапагоса проучавао бројне врсте зеба, које су због различите врсте исхране развиле различите типове кљунова. Тако је приметио да врсте које се хране искључиво семенкама имају веће и чвршће кљунове, док су дуже и тање кљунове имале оне које у својој исхрани користе инсекте. Из овог открића је закључио да су се различите групе зеба адаптитале на различите изворе хране, што се уочава као различитост у изгледу кљуна, иако су у питању изузетно сродне врсте.

Еволуцијом, многи сисари су своје предње удове развили у складу са начином живота: код коња су удови прилагођени трчању, код мачке скакању, код човека руковању оруђем, док су их слепи мишеви развили у крила, а китови у пераја. На слици испод приказана је сличност у грађи екстремитета код удаљених група кичмењака. Ту се лепо уочава дивергенција – овакве хомологе структуре указују на њихово заједничко порекло. 

Извор: biologywise.com

Исто важи и за различите типове усних апарата код инсеката, као што су апарати за сисање, сркање, лизање или грицкање.

Наравно, овакве појаве присутне су у свим царствима живих бића. Када су у питању биљке, дивергенција је примећена код различитих врста еукалиптуса, где су различите врсте прилагођене разноликом тлу. Неки еукалиптуси живе у условима сурове планинске климе, док су други адаптирани на приобаље. Са друге стране, слични механизми хватања инсеката последица су конвергентне еволуције најмање шест удаљених врста такозваних биљки месождерки, које овим зглавкарима надокнађују недостатак хранљивих материја, конкретно азота, у земљишту на којем живе. 

Принципи конвергенције и дивергенције примећени су чак и на биохемијском нивоу – у грађи и функцији ензима, протеина и других макромолекулских структура.

Појаве конвергентне и дивергентне еволуције имају важну улогу у настанку нових врста. Могли бисмо набрајати примере унедоглед, а то би само потврђивало теорије еволуције, Дарвинову, као и савремену која се великим делом заснива на теорији овог значајног енглеског биолога.  

Извори:
https://biologydictionary.net/difference-convergent-divergent-evolution/
https://www.darwins-theory-of-evolution.com/
https://www.etymonline.com/word/convergent
https://www.etymonline.com/word/divergent
https://www.thoughtco.com/amazing-examples-of-convergent-evolution-4108940
https://thebiologynotes.com/divergent-evolution/
https://www.rbgsyd.nsw.gov.au/learn/living-learning/secondary-school-resources/evolution-adaptations-and-diversity/convergent-and-divergent-evolution
https://www.geeksforgeeks.org/what-is-divergent-evolution/

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име