Насловна Вести Зашто је проналажење партнера за једну корњачу уздрмало Галапагос?

Зашто је проналажење партнера за једну корњачу уздрмало Галапагос?

975
0
Време читања: 3 минута

На архипелагу Галапагос, у Еквадору, 2019. године пронађена је необична женка корњаче. Након испитивања на Универзитету Јејл утврђено је да је у питању џиновска Фернандина корњача (Chelonoidis phantasticus), врста за коју се веровало да је изумрла пре више од 100 година!

У Националном парку Галапагос, на острву Фернандина, научници су уочили видно неухрањену женку корњаче. Приметили су и да није у питању нека од данас уобичајених врста корњача које се често срећу. Њихова претпоставка је била да је у питању мањи примерак џиновске Фернандина корњаче, али нису били у потпуности сигурни. Збунила их је њена дужина од само 54 цм, у поређењу са јединкама исте врсте које могу бити до 1,5 м дужине. Затим су узорци ДНК нађене корњаче послати на Универзитет Јејл, како би се упоредили са узорцима Chelonoidis phantasticus узетим 1906. године. На опште одушевљење научне заједнице, резултати су показали поклапање, што је показало да ова врста заправо није изумрла и да има барем једног живог представника – женку, коју су по острву где је нађена прозвали Фернанда. Пре Фернанде, последњи живи примерак ове врсте виђен је пре 112 година!

Фернанда
Извор: bbc.com 

Чак ни то није крај лепим вестима! Директор Националног парка Галапагос, Дани Руеда, каже да су на острву Фернандина пронађени узорци измета корњача који говоре о томе да би ту могло бити још живих представника џиновских Фернандина корњача. Такође је рекао да је у плану велика експедиција на острву на којој се надају да ће пронаћи још јединки ове врсте за коју се веровало да је заувек ишчезла услед вулканских ерупција у протеклом веку.

Иако измет углавном не представља лепе вести, у овом случају он представља наду да ћемо можда наћи и мужјака Chelonoidis phantasticus. То би омогућило научницима да направе програм очувања ове врсте и повећања њене бројности. С обзиром на то да се Фернанда опоравља и добила је на тежини, а стара је између 60 и 100 година (што је старост при којој ове корњаче могу оставити потомство), проналажење партнера за парење и могуће остављање потомства би представљало огроман напредак у спасавању ових џиновских корњача.

Надамо се да ће експедиција бити успешна и да ће ускоро стићи још лепих вести са Галапагоса! ☺

Извори:
https://rs.n1info.com/
https://www.bbc.com/
https://www.usatoday.com/

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име