Насловна Отпад Рециклабилни отпад Крагујевчани први тестирали пројекат „Рециклажом до вожње”

Крагујевчани први тестирали пројекат „Рециклажом до вожње”

1101
0
Време читања: 2 минута

Први апарат за рециклажу (рецикломат) у Србији постављен је у Крагујевцу, у оквиру пројекта „Рециклажом до вожње“.

Главна идеја пројекта је прикупљање амбалажног отпада који ће се даље користити у рециклажи, али и указивање на важност очувања животне средине. Реализатори пројекта су ЈКП Шумадија Крагујевац и компаније Секопак, Кока Кола, Апатинска пивара и Тетра пак.

Награда је иста за сваку амбалажу (која може бити стаклена, пластична или лимена) и износи седам динара. По завршетку убацивања флаша, тегли или лименки, грађани прислањају електронску картицу за плаћање у Крагујевцу (симпатично названу еКГ), и на њу се депонује зарађени новац од рециклаже, који се даље може користити у градском превозу. Поред превоза, може се добити и бесплатан мобилни интернет који обезбеђује један од спонзора рецикломата, оператер Глобалтел.

Из ЈКП Шумадија Крагујевац кажу да се највеће гужве испред рецикломата стварају између 25. и 1. у месецу, када почиње продаја месечних карата за градски превоз. Грађани Крагујевца су врло задовољни начином функционисања апарата и процењују да на овај начин месечно могу да уштеде 500-1000 динара. Дакле, осим што позитивно утичу на очување природе, стварају и добре навике које утичу на кућни буџет.

У многим земљама у свету, процес примарне селекције отпада се награђује на овај и сличне начине: од поврата новца, преко попуста за метро, до скупљања поена који се могу искористити у неким продавницама.

План за Крагујевац је да се убаце још три до четири машине у различите делове града, како би се што више људи подстакло да почну са рециклирањем амбалаже. Локације на којима се налазе рецикломати су: испред просторија ЈКП Шумадија у близини Трга, код Медицинске школе „Сестре Нинковић”, а биће постављене и испред Месне заједнице Станово, као и код пијаца „Аеродром”, „Бубањ” и „Бресница”.

Београд је други град у Србији који је добио рецикломат који ради по сличном принципу, али је тарифа за одговорне грађане нешто мања – пластичне флаше вреде пет динара, док се за лименку, тетрапак или стаклену амбалажу добијају по три динара. Овако зарађен новац може се потрошити на кредит за мобилни телефон или као допуна Бус Плус картице. У Београду, први рецикломат постављен је у Кнез Михаиловој улици, уз најаву да ће укупно бити 25 уређаја. 

Надамо се да ће се пројекат са рецикломатима проширити на што већи број градова широм Србије и да ће овај систем награђивања мотивисати све грађане да брину о животној средини и да се укључе у процес разврставања амбалажног отпада који добија „други живот“ након рециклаже.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име