Насловна Вести Без штетних крема за сунчање на Хавајима и Тајланду

Без штетних крема за сунчање на Хавајима и Тајланду

1433
2
Време читања: 3 минута

Звучи као немогућа мисија да услед све топлијих лета и јаког Сунца на плажу одемо без заштитног фактора. Међутим, управа појединих острва одлучила се за овај корак на изненађење многих. Шта је узрок томе да се на Хавајима и Тајланду забране креме за сунчање и ко је заправо угрожен кремама које нама пружају заштиту и сигурност од јаких сунчевих зрака? За почетак, упознајмо острва која су увела ову забрану.

Хаваји и Тајланд – брига за корале

Иако су хиљадама километара далеко, Хаваје и Тајланд спаја брига и борба за опстанак корала. Хаваји, који се налазе у Пацифику, и Тајланд, који је смештен близу Јужног кинеског мора, желе да сачувају царство шаренила на дну кристалночисте воде. Власти држава Палау и Хаваја првe су забраниле креме за сунчање ради заштите корала. Убрзо им се придружила Краљевина Тајланд која је предузела исте мере заштите. 

Како корали живе?

Вест да је у последњих 30 година половина корала на целом свету већ нестала, јасно указује на то да се корали веома тешко сналазе са климатским променама и порастом температуре. Чак 1.659 квадратних километара заузимају корални гребени у пределу хавајских острва. Корали најчешће живе у колонијама које се називају корални гребени. Живот корала одликује веома значајна симбиоза која им пружа све те чаробне боје које се издвајају на дну океана. Алге зооксантеле (zooxanthellae), коралима обезбеђују храну кроз процес фотосинтезе, а заузврат добијају пријатно станиште. Иако као крајњи резултат видимо само очаравајуће боје, опстанак корала зависи од много фактора, а један од њих су управо поменуте алге. Како се услови животне средине мењају, неретко се дешава да алге напусте корале. Без алги, једино друштво које им преостаје је све топлији океан. За нас, топлија вода мора или океана може звучати као повољан услов за пливање, али коралима (као и другим маринским организмима) загревање океана ствара велике проблеме. Једна од последица промена климе је закишељавање океана које јако штети маринским организмима. Загревањем океана и недостатком хране, корали брзо бледе и умиру. 

Зашто су креме за сунчање на лошем гласу?

Већина крема са заштитним фактором садржи оксибензен, октиноксат, 4-метилбензилиден камфор или бутилпарабен. Поменуте хемикалије изаивају избељивање корала, али и ометају њихов репродуктивни систем. Чињеница да се око 6.000 до 14.000 тона креме за сунчање у току једне године испусти у подручју коралних гребена додатно отежава живот коралима који се већ боре са многим потешкоћама. Често се наводи да је само једна кап ових крема изузетно опасна за подручја окружена коралима. Закони о забрани коришћења крема са заштитним фактором ступили су на снагу и на Хавајима и на Тајланду, а многи су се запитали како се адекватно заштитити неугрожавајући корале. 

Данас су све више заступљене креме за сунчање на природној бази, те је избор далеко олакшан, а увек је најсигурније проверити састав крема или питати за савет. Креиране су и креме са безбедним саставом за корале, а обележене су налепницом на којој је написано ,,Безбедно за коралне гребене” (Reef safe).

Велики корали у великом проблему

Пошто су климатске промене велики проблем, сви корали су сад у опасности. Избељивање корала увек је јасан доказ колико су корали оштећени. Вест да је угрожен и најсевернији корални гребен код Јапана, тачније 30% коралног гребена код места Цушима је оштећено, подстакла је многе да акција за спасавање постаје алармантна…

По трећи пут за само пет година, Велики корални гребен у Аустралији 2020. године претрпео је избељивање. Овај корални гребен највећи је на свету и дугачак је 2.300 километара. 

Колико су корали у опасности показују студије које објашњавају да уколико температура на Земљи порасте за 1,5 степени Целзијуса у односу на тренутну, 90% корала на свету ће нестати. 

Иако креме са заштитним фактором додатно погоршавају стање корала, ми можемо да допринесемо томе да корали остану безбедни. Не заборавите да и мали кораци праве велике промене. 

2 КОМЕНТАРИ

  1. U poslednje vreme sam primetila porast korišćenja i reklamiranja krema za sunčanje. Razumem da sprečavaju rak kože, ali kako će te kreme uticati na korale i ostatak biodiverziteta? Ako utiču nepovoljno po korale, sigurno utiču nepovoljno na još nešto u prirodi… Zanima me da li je moguće proizvoditi samo ‘reef safe’ kreme i zadovoljiti tržište? To bi zaista bilo lepo rešenje.

  2. Поштована Исидора,

    Пре свега хвала Вам на прочитаном тексту и остављеном коментару. У тексту је објашњено шта креме са заштитним фактором садрже и како ти састојци утичу на опстанак корала. Као што сте написали уколико неповољно утичу на корале, те супстанце свакако праве велики проблем и океану/мору и осталим живим бићима јер се нарушава постојећи баланс. Свакако надамо се да ће све оно што је добро за нас бити добро и за природу, не само у случају крема за сунчање већ и осталих производа. Свакако да се иде у правцу што сигурнијих крема за сунчање по животну средину и константно се напредује у осмишљавању квалитетних, безбедних формула.

    Срдачан поздрав!

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име