Насловна Живи свет Биљке Кртице – пријатељи баште

Кртице – пријатељи баште

23158
1
Време читања: 2 минута

Кртице (Talpidae) су сисари из групе бубоједа. То је животиња која живи и креће се испод земље. Кртице су веома корисне за земљиште и важне су у ланцу исхране. Многи људи их мешају са слепим кучетом које је штеточина, па зато долази до масовног убијања и тровања кртица. Свакако да није лепо видети на свеже ошишаном травњаку кртичњаке, али са друге стране, ако немате фудбалски терен већ башту, ове информације ће вам бити корисне.

Кртице чине један савршени ланац исхране у земљи. Као што је на почетку споменуто, оне су бубоједи, што значи да се хране инсектима, али на њиховом менију могу се наћи и црвићи, ларве инсеката и глисте.
Оне копају канале у земљишту и на тај начин „проветравају“ земљу и омогућавају биљкама лакши проток и приступ води и минералним материјама.

Тиме сте уклонили проблем са инсектима који су нападали вашу биљку и коренов систем и аутоматски уклонили опцију коришћења инсектицида.

Често се мешају са слепим кучетом које је биљојед и уништава, односно, једе корен биљака. Људи који не разликују кртицу и слепо куче масовно користе разне отрове и препарате да би уклонили штеточину, а често убију корисног пријатеља баште. Слепо куче се од кртице разликује по томе што нема издужену њушку и нешто је светлијег крзна. Највећа разлика јесте што је биљојед.

Кртице у баштама треба оставити јер оне природно обогаћују и обрађују земљиште. Тако да ако сте пријатељ природе допустите овим створењима да раде посао уместо вас, сигурна сам да ће вам башта бити боља од комшијине. Избегавајте родентициде и остале отрове у спречавању глодара. Тај отров ће допрети у земљиште па тако преко њега у ваше биљке, те сте тиме начинили дуплу штету, убили ни кривог ни дужног глодара и отровали вашу биљну културу.

Постоје сигурно природнији и биолошки-еколошки погоднији начини за решавање оваквих проблема. Убијањем се никад ништа није добро постигло. Зато покушајте да направите неки природан круг, хармонију у вашој башти тако да нико не буде претерано оштећен и да природна селекција врши своје, а људи да не мешају прсте у то.

Поента текста је да треба научити разлику између врста да се не би начинила фатална грешкa.

Кртица (лево) и слепо куче (десно)

1 КОМЕНТАР

  1. I pre pojave krtica nisam imao problema sa zemljisnim insektima. Od kada su se pocele krtice pojavljivati kada idem kroz vocnjak skoro noge izlomim. Skoro sve maline su se osusile jer bas gde ih zalivam tu krtica izadje. Isto tako je i sadnicama voca. Kada posadim bastu gde ona prodje nista ne rodi i unisti mi 50% baste i truda. Tuneli koje krtica pravi su preveliki za korenov sistem i tako unistavaju i slabe biljke. Kolicina glista koje dnevno krtica pojede je veca od njene tezine. Toliko glista mnogo povoljnije utice na zemljiste sto se tice vazuha, vode, humusa i rastresitosti. Samo jedna dnevni obrok glista vise napravi koristi zemljistu nego jedna krtica za celu godinu, a krtica svaki dan pojede brdo glista. Sto se mene tice to su ogromne stetocine. To sto pojedu po kojeg rovca mi nista ne znaci.

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име