Насловна Живи свет Зима, зима, е па шта је – када имам кућицу

Зима, зима, е па шта је – када имам кућицу

1057
0
Време читања: 2 минута

На улицама, нажалост, живи пуно напуштених животиња. Неке су на то навикле од малих ногу, а неке су власници одбацили и избацили из топлих домова у којима су делили срећу. Последице неодговорног власништва можемо видети у сваком граду. Срећом, животиње су по природи сналажљива бића и углавном ће наћи начин да преживе све сурове услове живота на улици, али постоје неке ствари које можемо да урадимо како бисмо им у томе помогли. Поред усвајања, стерилисања, залагања за боље законе о заштити права животиња, за све оне који се до тад (с)налазе на улици, можемо им помоћи да „презиме“ и дочекају неко боље сутра.

Календарски, зима је стигла у наш крај. Ово годишње доба је посебно тешко за животиње због тога што је мање хране, али и мање безбедних и топлих опција за спавање, с обзиром на то да су земља и бетон прилично хладни. Е, ту „ускачу“ људи великог срца! 

Постоји неко неписано правило да су људи који воле животиње, прилично савесни и еколошки освешћени. Вероватно има везе са тим што то иде „руку под руку“ са љубављу према природи. Због тога, свим заштитницима природе, животиња и околине, предлажемо неколико „пројеката“ – кућица за напуштене животиње, које могу направити од материјала које имају по кући. Дакле, уместо да неке старе кутије, вишак стиропора из амбалаже, празне кутије од CD-ова, крпе, ролне од тоалет папира и слично баците, искористите их као материјал за градњу! 

Маце су познате по томе да воле да се завлаче, па имајте на уму да би њима одговарале и на пример, старе корпе за веш, које само морате изловати картоном, вуном, сламом, новинама, и сличним стварима које би завршиле у канти.  

Kућицу за маце или куце од материјала које имате у кући (кутија, стиропор, најлон, лепљива трака) можете направити пратећи ове кораке.

Осим куца и маца, на улицама живе и птице, од врабаца и сеница, до голубова и врана, којима исто можете помоћи правећи им кућицу/хранилицу, за коју су вам потребни само: парче шперплоче или друга подлога, штапићи од сладоледа и лепак! Дизајн и архитектуру препустите својим спретним прстима и количини материјала коју имате, пратећи овај водич. За храну вам је исто потребно само пар састојака: ролна од тоалет папира, кикирики путер којом ћете је премазати, и затим посути разним зрневљем и семењем. 

У прављење кућица за животиње које живе на улици можете укључити и децу, како бисте их од малена учили правим вредностима, и урадили нешто добро и за природу и за своју душу.

Забавите се и помозите напуштеним душама, оне ће вам бити искрено захвалне!

ОДГОВОРИ

Молимо упишите коментар!
Молимо овде упишите име